Annons

Varnar för våldsamt ingripande i Hongkong

Kina har möjlighet att kraftfullt ingripa mot protesterna i Hongkong, uppger statsstyrda Global Times. Men USA:s nationelle säkerhetsrådgivare varnar för att en sådan insats skulle kunna leda till en massaker liknande den vid Himmelska fridens torg 1989.
Hongkong • Publicerad 15 augusti 2019
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Arkivbild
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. ArkivbildFoto: Patrick Semansky

Global Times skriver att om inte Hongkong kan upprätthålla lagen och våldsamheterna intensifieras är det absolut nödvändigt att centralregeringen i Peking ingriper. "Peking har inte fattat några beslut om att kraftfullt ingripa för att kuva våldsamheterna i Hongkong, men den möjligheten står helt klart till Pekings förfogande", heter det i ett ledarinlägg.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton varnar för ett sådant ingripande.

Annons

– Kina måste vara väldigt försiktigt med vilka åtgärder man vidtar eftersom folk i USA kommer ihåg Himmelska fridens torg och bilden av en man som står framför raden av stridsvagnar, säger han i en intervju med Voice of America.

Men den kinesiska tabloiden skriver att "Washington kan inte förödmjuka Kina genom att använda sig av tumultet för 30 år sedan. Kina är mycket starkare och mognare, och dess förmåga att hantera komplexa situationer har förbättrats betydligt".

USA:s president Donald Trump sade på torsdagen att ett möte mellan Kinas president Xi Jinping och de prodemokratiska aktivisterna i Hongkong skulle kunna leda till ett lyckligt slut på demonstrationerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons