Vårtecken på bostadsmarknaden

Något stigande bostadspriser i mars. Både villor och bostadsrätter blev i snitt en procent dyrare, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsmarknad • Publicerad 5 april 2019
Spekulanter på bostadsvisning. Arkivbild.
Spekulanter på bostadsvisning. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Förändringarna på bostadsmarknaden är fortsatt små. Efter prisraset hösten 2017 har det varit relativt stilla. Den senaste månaden är inget större undantag även om priserna steg med en procent, lyft av utvecklingen i Storstockholm och Stormalmö, jämfört med månaden före – helt i linje med hur det brukar se ut så här års när det blir ljusare och varmare ute.

– En ganska typisk vårmarknad. Då ökar volymerna månad för månad fram till maj och vi brukar se ett hack upp på priserna, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Speciellt utmärkande brukar den utvecklingen vara för villorna.

I de tre storstädernas centrala delar var det däremot i snitt inga prisförändringar alls den senaste månaden.

På ett års sikt har det inte hänt någonting med bostadspriserna för riket som helhet. Men det skiljer en del mellan landsändarna. I Storstockholm har priserna sjunkit med 1–2 procent medan framför allt Malmötrakten kan visa upp en stigande trend på både villor och bostadsrätter.

Under första kvartalet genomfördes tre procent färre bostadsaffärer jämfört med samma period i fjol, men det är Storstockholm som svarar för nedgången. I övrigt var den svagt stigande, enligt de månatliga siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Då ska man komma ihåg att väldigt många affärer, speciellt i Stockholmsregionen, skyndades på före 1 mars i fjol då det förstärkta amorteringskravet infördes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.