Annons

"Viktigt för honom att plattan kommer ut"

Periodvis var Olle Ljungström sängliggande och utan energi. Men viljan att färdigställa "Måla hela världen" försvann aldrig.
Musik • Publicerad 8 december 2017
Olle Ljungströms nionde soloalbum släpps postumt. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
"Måla hela världen" skulle egentligen ha varit en dubbelplatta. Det finns därför outgivna låtar kvar. "Jag får göra en skiva i taget", säger Torsten Larsson. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Måla hela världen" är namnet på Olle Ljungströms nya album som nu ges ut postumt. Inspelningarna påbörjades 2014 men bara två år senare avled sångaren efter en tids sjukdom. Efter sig lämnade han nästintill färdiga låtar som tillsammans bildar hans nionde soloalbum.

Producenten Torsten Larsson fanns vid Olle Ljungströms sida i huset i Gräfsnäs under inspelningarna. Han ser med glädje tillbaka på tiden i studion trots sångarens tillstånd.

Annons

– Det är många som fokuserar på att han var sjuk och dålig, och det är förståeligt. Men alla som var där de sista åren hade en stor glädje av att befinna sig i närheten av Olle och hans konstnärliga och unika sätt att jobba, säger Torsten Larsson till TT.

"Klar och pigg"

Det var dock mycket upp och ned. Ibland vistades Olle Ljungström längre perioder på sjukhus eller fick hjälp av hemtjänsten. Men när det var som värst reste han sig igen, förklarar Torsten Larsson.

– Inne i Olles huvud var det nog ganska okej hela tiden. Det var egentligen att han var mer eller mindre trött. Han ringde mig och sa "nu är jag pigg, nu vill jag jobba och inte sitta och titta på tv". Alternativen var att han antingen jobbade eller så tittade han på tv och väntade på att ta nästa piller, säger han.

Pratade om döden

Bara veckor innan sångaren somnade in pratade de om en kommande turné. Men att döden kom närmre var ingenting de undvek.

– Vi hade ett skönt förhållningssätt till låtarna. Han ville ju absolut inte dö. Han kunde gråta och tänka att han inte skulle fixa det men i nästa sekund ha en härlig jargong och prata om hur textrader om änglar och döden skulle tas emot, säger Torsten Larsson.

Ett viktigt album

Tanken med "Måla hela världen" var att det inte skulle stressas fram eller påverkas av åsikter utifrån. Helt utan deadline hade de bestämt sig för att spela in tills de kände sig nöjda.

– Jag tror att han betraktade den här plattan som ett lite viktigare konstverk. Han jobbade utan att han kände att en publik skulle lyssna direkt när det blev klart. Så var det inte tidigare, säger Torsten Larsson.

– Det är väldigt viktigt för honom att plattan kommer ut. Han ville inte att den skulle försvinna bara för att han gick bort.

"Måla hela världen" släpps den 8 december.

Erik Åberg/TT /TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons