Annons

Vill införa digitalt vaccinationsregister

Sjukvård • Publicerad 17 augusti 2019
Alla vaccinationer ska samlas på ett och samma ställe, om regeringen får som de vill. Arkivbild.
Alla vaccinationer ska samlas på ett och samma ställe, om regeringen får som de vill. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Regeringen vill införa ett digitalt vaccinationsregister som ska göra det enklare för patienter och sjukvård att ha koll på vilka vaccinationer människor har tagit. En snabbutredning har därför tillsatts.

– Vi hoppas att få till det väldigt snart, förhoppningsvis inom två år om inte förstudien visar några väldigt svåra integritetsfrågor, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Svenska Dagbladet.

Tanken är att registret, obligatoriskt och med en samlad vaccinationshistorik, ska minimera risken för under- och övervaccinering. Enligt SvD anses Sverige ha ett bra integritetsskydd jämfört med andra länder, men det bygger på att data sparas i pappersformat. Därför kan lagstiftning behöva ändras så att skyddet blir detsamma för det digitala registret, enligt Ygeman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons