Ving: Har fått ett första bud

Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår.
Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2019
Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild.
Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I samband med konkursen i moderföretaget Thomas Cook lyftes tidigt att den nordiska verksamheten hörde till koncernens lönsamma delar och att det kunde bli aktuellt med en försäljning.

Nu har ett icke-bindande, så kallat indikativt, bud lagts på verksamheten där Ving, Spies och Tjäreborg samt Thomas Cooks nordiska flygbolag ingår.

– Jag kan bekräfta det, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till TT.

Flera intressenter

Enligt Fredrik Henriksson finns flera intressenter.

– Vi räknar med en ganska snabb försäljningsprocess, säger han.

Svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton lade i våras ett bud på bolaget. Triton vill inte uppge om man fortfarande är en intressent.

– Inga kommentarer, säger Fredrik Hazén, presstalesperson på Triton.

Det är den brittiska konkursförvaltaren som styr processen med att hitta en köpare till Ving.

Förlängd resegarantin

Det har snart gått tre veckor sedan konkursen. Enligt Ving rullar verksamheten på i stort sett som vanligt och försäljningen av resor fortsätter.

Potentiella problem att finansiera resegarantin, något som bland annat uppmärksammades i Svenska Dagbladet , är nu också undanröjda enligt Fredrik Henriksson.

Resegarantin regleras enligt lag. Ett resebolag kan inte sälja paketresor om bolaget inte kan garantera att resans värde är finansiellt garanterad.

Ett avtal med en garantiställare, som skulle löpt ut nästa vecka, är nu i hamn.

– Resegarantin har inte varit något som oroat oss. Avtalen med våra fem garantiställare förnyas och förlängs kontinuerligt. Nu har vi en förlängning, säger Fredrik Henriksson.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.