Annons

Tiotusentals deltog i nya protester i Moskva

Trots tidigare massgripanden blev uppslutningen stor till lördagens regimkritiska protester i Moskva.
Närmare 180 människor greps, men polisens ingripande beskrivs som mildare än förra helgen, då över tusen personer frihetsberövades.
Ryssland • Publicerad 10 augusti 2019
Poliser griper en demonstrant under lördagens regimkritiska protester i Moskva.
Poliser griper en demonstrant under lördagens regimkritiska protester i Moskva.Foto: AP/TT

Enligt en uppskattning från organisationen White Counter var det upp emot 60 000 som slöt upp till lördagseftermiddagens demonstration i centrala Moskva. Polisen angav en betydligt lägre siffra – runt 20 000.

Efter protestmötet rörde sig en grupp på några hundra i huvudsak yngre aktivister mot presidentämbetets administrativa byggnad, som omringats av kravallpolis, rapporterar Reuters. Där greps ett antal personer.

Annons

Den oberoende organisationen OVD, som kartlägger gripanden vid demonstrationer, rapporterar att 178 personer har frihetsberövats i Moskva. Även i andra städer anordnades protester och i Sankt Petersburg ska 88 demonstranter ha förts bort av polisen.

"Verkligt stöd"

Demonstranterna i Moskva samlades framför en scen från vilken artister uppträdde och företrädare för oppositionen talade. En av dem var Valerija Gudkova, vars man – oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov – avtjänar ett 30 dagar långt fängelsestraff.

– Vi har verkligt stöd från folket och de har bara kriminella i sina valkommissioner, sade Gudkova från scenen och syftade på kommissionens beslut för över två veckor sedan att inte tillåta några oppositionella kandidater i nästa månads lokalval i Moskva.

Tusentals gripna

Över 2 000 regimkritiska demonstranter har gripits sedan protesterna inleddes – flera av dem avsåg att ställa upp i valet.

Några demonstranter, däribland flera universitetsstudenter, utreds av polis och riskerar långa fängelsestraff för "störande av ordning". Minst 15 demonstranter som skadats av polis i samband med protester har i sin tur anmält polisen, skriver ryska .

Redan innan lördagens demonstrationer inletts kom uppgifter om att aktivisten och juristen Ljubov Sobol gripits. I en video på Twitter syns hur polis tar sig in på hennes kontor. Sobol, som nekats att ställa upp i höstens lokalval, greps även tillfälligt i samband med förra veckans protester.

Fick tillstånd

Lördagens demonstration hade till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgade för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt hade den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera fredligt även efter det att tillståndet löpt ut.

Moskvas polis hade meddelat att osanktionerade protester skulle "avbrytas omedelbart".

Förutom massgripanden har Kreml försökt slå ned på oppositionen genom att attackera Navalnyjs antikorruptionsorganisation. Tidigare i veckan genomfördes en husrannsakan på organisationens kontor efter anklagelser om att den ska ha tagit emot tvättade pengar.

"Det här är det mest aggressiva försöket att tysta oss hittills", skriver Navalnyj om tilltaget i ett blogginlägg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons