Annons
Nyheter

Virus stängde djurpark – då parade sig pandor

De har hoppats i tio år – och snart kanske det äntligen kan bli en efterlängtad pandafödsel på djurparken Ocean i Hongkong. Jättepandorna Ying Ying och Le Le har inte velat para sig – förrän nu när djurparken stängt på grund av coronaviruset.
Hongkong • Publicerad 8 april 2020
Jättepandan Ying Ying syns till vänster i bild. Bilden är dock inte från parningstillfället häromdagen. Arkivbild.
Jättepandan Ying Ying syns till vänster i bild. Bilden är dock inte från parningstillfället häromdagen. Arkivbild.Foto: AP/TT

Pandorna har bott på Ocean Park i Hongkong i 14 år. Men trots idoga försök att få paret att närma sig varandra har de inte velat para sig. Men i måndags – efter tio år av misslyckade försök – gick djurparkens planer äntligen i lås.

"Den framgångsrika naturliga parningsprocessen i dag är oerhört spännande, eftersom chansen för dräktighet genom naturlig parning är större än genom insemination" skriver Michael Boos, som är chef vid djurparken.

Annons

Nu hoppas parken kunna glädja Hongkongborna med nyheten om en dräktig Ying Ying senare i år.

Och kanske var det bara en stund av lugn och ro som pandaparet behövde för att komma i rätt stämning. Djurparken har varit stängd för besökare sedan slutet av januari, på grund av coronaviruset. Personalen upptäckte sedan vissa beteenden hos pandorna som är vanliga under parningssäsongen, som inträffar varje år mellan mars och maj.

"Sedan slutet av mars har Ying Ying tillbringat mer tid med att leka i vattnet medan Le Le har lämnat doftmarkeringar runt sitt bo och letat efter Ying Yings doft i området" skriver djurparken.

Fakta: Jättepandan

Jättepandan (Ailuropoda melanoleuca) tillhör familjen björnar, men separerade från de övriga arterna i familjen redan för 19 miljoner år sedan. Den placeras därför i en egen underfamilj.

Ursprungligen fanns arten över en stor del av Kina och Sydostasien. Men i dag är utbredningen begränsad till bergsskogarna i det inre av Kinas provinser. Huvudorsaken till pandans minskning är att människan har förstört dess miljö.

På 1970- och 1980-talen var arten mycket hårt trängd och hotad av tjuvjakt och skogsskövling. Sedan dess har dock läget förbättrats. 2016 ändrade den internationella naturvårdsorganisationen IUCN jättepandans status från utrotningshotad till sårbar.

Källa: IUCN, WWF

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons