Virusoro skapar svenskt lönebråk
– Det går inte att ta riktigt på allvar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Årets löneförhandlingar är inne i slutskedet. I slutet av mars ska de första avtalen inom industrin vara klara. Utbrottet av coronaviruset har adderat en osäkerhetsfaktor. Men arbetsgivare och fack har olika syn på hur den bör hanteras.
– Om vi då gör bedömningen att det här har en kraftig påverkan på världskonjunkturen är det klart att det pressar ned arbetsgivarnas betalningsvilja, sade Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretaget till Ekot under onsdagen.
Han säger vidare att det också kan motivera kortare löneavtal – på ett år i stället för ett långt avtal som brukar tecknas för tre år.
"Köpkraften ännu viktigare"
Uttalandena möter stor förvåning på den fackliga sidan.
– Om det är något vi borde göra, är det väl tvärtom. Vi ska inte minska ekonomin, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
– Köpkraften är ju ännu viktigare nu än den var för bara några månader sedan.
Utbrottet av coronaviruset har fått regeringen att sänka sina förväntningar på den svenska tillväxten i år. Tidigare har den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD sänkt sin prognos för den globala tillväxten på grund av sjukdomens framfart.
Centralbanker runt om i världen tar till stimulansåtgärder för att stabilisera ekonomin. Exempelvis sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve sin styrränta något oväntat tidigare i veckan. De centralbanker som ännu inte gjort något säger sig vara beredda.
"Blir skämtsamt"
Mot den bakgrunden anser Karl-Petter Thorwaldsson att det är märkligt att gå ut och föreslå att man ska hålla tillbaka löneökningarna.
– I går (onsdag) var alla – riksbankschefer, Magdalena Andersson och Donald Trump – alla var ute och sa att nu måste vi stimulera ekonomin. Och då säger, faktiskt de enda jag sett runt hela jorden, svenska arbetsgivare att nu måste vi ha lägre löner. Det blir lite skämtsamt, säger han.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ser inte heller att effekten av coronaviruset borde innebära lägre löneökningar.
– Vi ser inte att corona i sig skulle förändra våra avtalskrav. För svenska företag har inte blivit mindre konkurrenskraftiga gentemot utländska företag. Andra länder drabbas på samma sätt som vi, säger han till Arbetet.
Den fackliga sidan förespråkar i stället lösningar som att införa korttidsarbete, något som regeringen och samarbetspartierna L och C har beslutat ska införas, för att tackla den typ av kriser som coronavirusutbrottet kan innebära.
Rättat: I en tidigare version angavs fel titel på Veli-Pekka Säikkälä.