Stjärntränare avstängd och utkastad från VM

I lördags tog Sifan Hassan VM-guld på 10 000 meter. Nu stängs hennes tränare, Alberto Salazar, av i fyra år för dopning och slängs ut ur VM.
"Jag är chockad", säger Hassan i ett uttalande.
Friidrott • Publicerad 1 oktober 2019
Alberto Salazar. Arkivbild.
Alberto Salazar. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Salazar är i Doha för att följa sina aktiva under VM. Men efter att den amerikanska antidopningsorganisationen Usada stängt av Salazar för att ha organiserat dopning i sitt träningsprojekt Nike Oregon dras hans ackreditering in.

Nederländskan Sifan Hassan får därmed klara sig utan Salazars stöd när hon i veckan jagar sitt andra VM-guld. Försöken på 1 500 meter inleds på onsdagen och finalen avgörs på lördag.

"Chockad"

"Jag är chockad över nyheten om dagens beslut, speciellt eftersom jag är mitt uppe i förberedelserna inför mitt nästa VM-lopp i Doha", säger Hassan och tillägger:

"Utredningen fokuserar på en tid före jag blev en del av Oregon-projektet och har därför ingen koppling till mig."

Efter många års utredning av Salazar har Usada beslutat att stänga av friidrottstränaren i fyra år. Även Jeffrey Brown, som jobbade som endokrinolog (specialist på kroppens hormoner) och fysioterapeut vid Oregoncentret stängs av i fyra år.

Salazar ska ha försett aktiva med testosteron och ha manipulerat dopningsprov.

Brittiske OS- och VM-guldmedaljören Mo Farah var tidigare den största stjärnan i Alberto Salazars stall. Farah, som lagt av, hade Salazar som tränare mellan 2011 och 2017. Han har tidigare förnekat att han skulle ha känt till något om att dopning förekommit i Salazars träningsgrupp.

I ett nytt uttalande till Sky Sports News säger Farah:

"Jag är lättad över att USADA har avslutat sin utredning av Alberto Salazar. Jag lämnade Nike Oregon-projektet 2017 men jag har ingen tolerans för någon som bryter reglerna eller korsar en linje."

Nekar till anklagelserna

Usadas vd Travis Tygart hyllar aktiva i Salazars stall som haft modet att berätta sanningen om vad som pågick.

"Herr Salazar och doktor Brown har i Nike Oregon-projektet visat att vinna var viktigare än hälsa och välmående hos de aktiva som de skulle skydda", säger Tygart i ett uttalande.

I ett uttalande förnekar Salazar anklagelserna:

"Jag försäkrar att antidopningsreglerna följs strikt. Oregon-projektet har aldrig, och kommer aldrig, att tillåta dopning", skriver Salazar och meddelar att han kommer att överklaga beslutet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.