unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

WHO: Halvera antalet dödliga ormbett

Världens största dolda hälsokris. Så kallar Världshälsoorganisationen WHO det faktum att ormbett skördar en människas liv var fjärde minut. Tillsammans med brittiska Wellcome Trust vill man nu halvera antalet dödsfall till år 2030.
Det finns runt 200|000 giftiga djurarter. Denna skallerorm tillhör bland de giftigaste.
Det finns runt 200|000 giftiga djurarter. Denna skallerorm tillhör bland de giftigaste.
Foto: Science

Förutom att många dör, invalidiseras hundratusentals fler av ormbett. Inte sällan fattiga människor, vars framtid för alltid kommer att vara påverkad av detta enda bett. Detta trots att även de mest dödliga ormbetten ofta går att behandla om det bara finns utbildad personal och tillgång på ett effektivt serum.

Ormexperten David Williams, som arbetar för WHO med att samla in ormgift för att utveckla nya behandlingar, har blivit biten sex gånger.

– Den första gången var det ganska läskigt, eftersom jag inte visste vad som väntade mig. Det kändes som om min hand hade krossats av en hammare. Mitt senaste bett hade varit dödligt om jag inte hade haft med mig medicinsk utrustning, så att vi kunde behandla det. De allra flesta offer har dock inte den där livräddande lyxen, säger han till BBC News.

Amputationer

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det största problemet, säger han, är tillgången på effektiva ormserum. Att producera ormserum är omständligt, eftersom man fortfarande gör som man gjort de senaste 100 åren. Lite av giftet injiceras i får eller hästar som bildar antikroppar som sedan "skördas" genom att man tappar djuret på blod.

Det färdiga serumet är alltså dyrt, något fattiga människor ofta inte har råd med. Dessutom är det inte helt ofarligt att få serum, vilket kräver utbildad personal.

Ett annat problem är att ormbetten ofta inträffar på landsbygden där det kan vara långt till närmaste sjukvårdsklinik, och även om den drabbade lyckas ta sig dit är det inte säkert att kliniken har motgift. Och även om ett sådant finns kanske det inte är tillräckligt effektivt, eftersom olika ormar ofta kräver olika serum. Amputationer blir ofta nödvändiga.

– Många av de som drabbas lever redan i fattigdom och konsekvenserna av ett ormbett blir ofta att de sjunker ännu djupare ner, om de ens överlever, säger David Williams.

Ingen 'rocket science'

För att komma tillrätta med problemet har brittiska Wellcome Trust satsat närmare en miljard kronor (80 miljoner brittiska pund) för att öka tillgången på effektiva behandlingar. Tillsammans med WHO är nu målet att halvera antalet dödliga ormbett till år 2030.

David Williams är övertygad om att det går. Han har arbetat mycket med att förbättra behandlingarna mot ormbett i Papua Nya Guinea. År 2003 dog vart fjärde barn som blev ormbiten där. I dag dör färre än vart femtionde barn.

– Det är ingen 'rocket science'. Det handlar om att ha tillgång till säkra och effektiva motgifter, tränad personal och ett engagerat samhälle som är medvetet om problemet och vad man kan göra för att förhindra ormbett och vad som måste göras om någon blir biten, säger han.

Läs mer

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Intervju • Pettersson, Rosén och Gynge

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Trion har levererat under försäsongen. Nu ligger tankarna på nästa fullträff.

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

Känd av polisen sedan tidigare

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

När de två anställda ertappade inbrottstjuvarna beslutade de sig för att ingripa.

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Växjö

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Snickerifirman jobbade i två veckor på restaurangen. Men betalningen uteblev.

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kvarteret Fabriken

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kommunen har i flera år haft planer på ett stort parkeringshus i Växjö centrum.

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Rottne • Trafikolycka

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Räddningstjänsten larmades till platsen.

Kommunal chef har sagt upp sig - fått toppjobb i annan kommun

Växjö

Kommunal chef har sagt upp sig - fått toppjobb i annan kommun

– När man är 56 år och vill se något annat så är det nog dags.