WTO sänker prognosen

Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2019
WTO-chefen Roberto Azevédos ekonomer sänker prognosen för global handelstillväxt 2019 och 2020. Arkivbild
WTO-chefen Roberto Azevédos ekonomer sänker prognosen för global handelstillväxt 2019 och 2020. ArkivbildFoto: Salvatore di Nolfi AP/TT

Världshandelsorganisationen WTO sänker tillväxtprognosen för handel i år till 1,2 procent. Det är en dryg halvering jämfört med WTO:s aprilprognos, då organisationens ekonomer räknade med en handelstillväxt på 2,6 procent.

I fjol ökade världshandeln med 3 procent.

Prognosen för nästa år ligger i den nya WTO-prognosen på en handelstillväxt globalt på 2,7 procent, mot 3 procent i aprilprognosen.

"De mörkare utsikterna för handeln är nedslående, men inte överraskande", skriver WTO-chefen Roberto Azevédo i en kommentar.

Prognosen följer på mer än ett års handelskrig mellan USA och Kina, som inneburit tullar på varor för tusentals miljarder kronor, turbulens på finansmarknader och bakslag för global tillväxt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.