Annons

EU trappar upp i viruskampen

EU trappar upp både risknivå och beredskap för coronavirusets framfart.
Ändå manas fortsatt till försiktighet, snarare än drastiska åtgärder.
Coronavirus • Publicerad 2 mars 2020
Ordförande Ursula von der Leyen (till vänster) berättar om EU-kommissionens agerande kring coronaviruset tillsammans med inrikeskommissionären Ylva Johansson (mitten) och transportansvariga Adina-Ioana Valean (till höger).
Ordförande Ursula von der Leyen (till vänster) berättar om EU-kommissionens agerande kring coronaviruset tillsammans med inrikeskommissionären Ylva Johansson (mitten) och transportansvariga Adina-Ioana Valean (till höger).Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Allvaret inskärps tydligt när EU-kommissionen håller pressträff i en fullproppad krishanteringscentral i Bryssel.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen berättar att risknivån i hela EU nu höjts till "måttlig till hög" – även om hon med en felsägning först råkar utropa nivån till "hög".

Annons

Själva budskapet går fram i alla fall.

– Det här visar att viruset fortsätter att spridas, säger von der Leyen.

– Så här långt har vi 2 100 bekräftade smittade i 18 EU-länder. 38 medborgare har förlorat sina liv, förklarar hennes hälsokommissionär, Stella Kyriakides.

Stängda gränser?

Hälsokommissionären och fyra av hennes kollegor samlas nu i en specialgrupp för att leda kampen mot viruset.

Där ingår bland andra svenska inrikeskommissionären Ylva Johansson, med ansvar för gränsfrågor.

– Hittills har det inte varit aktuellt för något land att stänga några gränser eller något i den stilen, men det är klart att man kan behöva vidta åtgärder, säger Johansson.

Ett exempel är Italien där nyanlända flyktingar och migranter automatiskt kontrolleras.

– Folk som kommer med räddningsbåtar till mottagningscentralerna sätts två veckor avskilt innan de anmäls för omfördelning. Det är den typen av åtgärder som kan vara lämpliga att vidta, säger Johansson.

Mycket eller lite?

Diskussionen om rätt sätt att hantera viruset på är het i hela världen. På kommissionens pressträff kommer frågor både om man gör alldeles för lite, men också om man hetsar upp i onödan.

Kommissionsordföranden anser inte att myndigheterna tagit i för hårt.

Annons

– Det är ett nytt sorts virus. Det är mycket som vi ännu inte vet. Viruset sprids väldigt snabbt. Därför är det helt befogat att vi har en väldigt försiktig inställning, säger von der Leyen.

Även olika länders olika agerande väcker frågor. Fast även här slår EU-kommissionen ifrån sig och menar att det är upp till varje land att bestämma.

– Ansvaret för åtgärder ligger hos medlemsstaterna. Vi försöker hålla upp informationsflödet så att alla vet vad de andra gör, säger krishanteringskommissionären Janez Lenarcic.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons