Ylva Johansson tror på asylkompromiss
Förhandlingarna om EU:s gemensamma migrationspolitik har varit fastlåsta i tre och ett halvt år. När Ylva Johansson fick ansvar för detta konfliktfyllda område började hon med att åka på turné till medlemsländerna. Stockholm är hennes nittonde huvudstad, och hon hävdar att hon är mer optimistisk om att hitta en lösning nu än när hon började.
– Min bild är att det finns en vilja att kompromissa och hitta gemensamma lösningar, säger Ylva Johansson.
Fastlåsta positioner
En stor orsak till att tidigare asylförslag körde fast var att länderna har helt olika uppfattning om ifall alla EU-länder ska tvingas att ta emot flyktingar i en krissituation. Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har sagt blankt nej till obligatorisk omflyttning av asylsökande mellan medlemsländerna.
I dag ser fördelningen av asylsökande helt olika ut i olika länder. Grekland, Italien, Malta och Spanien tar emot oproportionerligt många på grund av sitt geografiska läge och vill att andra länder ska hjälpa till.
– Man måste hitta ett system som kan visa solidaritet när de länderna är under press. Det finns förståelse för det, och det finns olika förslag som förs fram av olika länder, säger Ylva Johansson.
Förslag som finns i luften är att det ska vara en frivillig omfördelning, men att alla länder ändå ska bidra till exempel ekonomiskt. Men än så länge har Ylva Johansson inte satt ner foten.
Ordning och reda
Ylva Johansson vill lägga fram ett asylpaket som skapar ordning och reda i migrationspolitiken, säger hon.
– Jag tror att det är viktigt att man gör skillnad på den som har rätt att stanna inom EU och den som inte har rätt att stanna och måste återvända, säger Johansson.
Just återvändandet är något som flera länder vill effektivisera.
– Det är ett område där alla EU-länder vill att EU ska göra mer, och där vi absolut kan göra mer. Det kommer att vara en viktig del i ett nytt förslag, säger Ylva Johansson.
Bland annat vill hon lägga mer energi på de avtal som behövs med tredje land. Det handlar om att länderna ska åta sig att ta tillbaka sina medborgare när de får avslag, att bekämpa smugglare och att hitta fler lagliga vägar för personer att komma till EU för att arbeta och studera.
Flyg med Frontex
Rent praktiskt kan EU:s gränskontrollmyndighet Frontex organisera fler gemensamma flyg för att transportera personer som inte får stanna, anser Ylva Johansson.
I de fastlåsta asylförhandlingarna låg sju rättsakter på bordet. I vissa frågor var EU-länderna i princip överens och de förslagen kan Johansson tänka sig att behålla. Hon tror att hon kan presentera ett nytt asylpaket "ganska snart" och hoppas att det blir senast i vår.