Zelenskyj: Återtåg krävs av separatisterna

Ukraina • Publicerad 10 oktober 2019
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj hotar med att hoppa av de omstridda planerna på ett möte med sin ryske motpart Vladimir Putin. Mötet är tänkt att försöka blåsa liv i en fredsplan för att få slut på den fem år långa konflikten med de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina – men först måste Ryssland se till att separatisterna drar tillbaka sina styrkor från frontområdet, säger Zelenskyj.

Frankrike och Tyskland har medlat och initiativet kallas Normandiegruppen, men processen har gått i stå eftersom varken Kiev eller separatisterna dragit bort några trupper.

– Om det inte blir något tillbakadragande blir det inget Normandiemöte, säger Zelenskyj på torsdagen.

Från ryskt håll ställs motsvarande krav. Ukrainska regeringsstyrkor måste dras tillbaka från frontlinjen för att det ska bli några samtal, säger Kremlrådgivaren Jurij Usjakov.

Omkring 10 000 människor, däribland Zelenskyjs företrädare Petro Porosjenko, demonstrerade mot fredsplanen i huvudstaden Kiev i helgen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.