Zelenskyjs stämband i frågvist maratonlopp

Nu har han satt världsrekord, president Volodomyr Zelenskyj – i alla fall enligt en statlig myndighet i Ukraina som hanterar dylika frågor.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2019
Ett av flera skift journalister ställer frågor till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.
Ett av flera skift journalister ställer frågor till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ungefär åtta timmar in i ett möte Zelenskyj höll med medier på torsdagen reste sig en representant för myndigheten upp och klargjorde att det tidigare världsrekordet för långa presskonferenser var slaget. Därmed var Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko förpassad till andraplatsen.

Den 41-årige ukrainske presidenten, före detta komiker och skådespelare, såg ut att bli förvånad och sade att han var en "blygsam" person som motsätter sig firande.

Zelenskyj hade på sätt och viss byggt upp en skuld, för det var hans första större presskonferens sedan han kom till makten i maj.

Hundratals ukrainska och utländska journalister hade samlats på en trendig restaurang i centrala Kiev där de frågade ut Zelenskyj i skift.

De avhandlade allehanda frågor om politik – bland annat relationen till Ryssland och det omtalade samtalet i juli med USA:s president, som lett till riksrättsutredning mot Donald Trump.

Zelenskyj sade bland annat att han fått injektioner för att stärka stämbanden inför grillningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.