Opinion

Kärlekskampen fortsätter utan SD

Anna Tenje (M)…Oliver Rosengren (M) ,
Det ska alltid vara accepterat att vara homosexuell, skriver artikelförfattarna.
Foto:Per-Erik Sandebäck
Det ska alltid vara accepterat att vara homosexuell, skriver artikelförfattarna.

Pride bör befrias helt från politiska symboler och uttryck som inte står bakom alla människors lika värde. Det innefattar såväl anti-semitiska symboler som SD-pinsskriver artikelförfattarna.

Vid förra årets Växjö Pride hade vi affischer och broschyrer som föreställde två unga killar som höll varandra i handen, för att uppmärksamma att 75 procent av homosexuella män inte vågar hålla sin partner i handen på stan. Samma Pridevecka vägrade Sverigedemokraterna att delta i debatter om mångfald.

Pride bör befrias helt från politiska symboler och uttryck som inte står bakom alla människors lika värde. Det innefattar såväl anti-semitiska symboler som SD-pins. Priderörelsen måste vara en bred folkrörelse för alla som tror att kärlek är kärlek, oavsett form. Man kan tycka vad man vill om de färgsprakande, fjäderförsedda dansarna längst fram i Prideparaden, men utan deras mod hade färre känt trygghet i sig själva och Sverige hade inte varit mycket bättre än länder vi idag är en förebild för. Deras kamp är den breda hbtq-gruppens frihet. Nu beklagar sig Sverigedemokraterna över Prides uttryck. För dem verkar kampen för lika möjligheter för alla att kunna älska och bli älskade tillbaka vara klar. Så är inte fallet.

Den psykiska ohälsan i skolan är ett växande problem. Två av tre homo-, bi- eller transsexuella ungdomar döljer sin sexualitet i skolan. En av fyra har utsatts för våld eller hotats om våld, med den egna sexualiteten som motiv. En fjärdedel av alla unga hbt-kvinnor har någon gång försökt begå självmord, jämfört med åtta procent bland heterosexuella unga kvinnor. Andelen unga hbt-personer som deltar i någon idrottsförenings verksamhet är bara 28 procent, att jämföra med 43 procent bland unga heterosexuella. Kampen behöver alltså fortsätta.

Alla människor ska respekteras. Och det ska alltid vara accepterat att vara homosexuell, men aldrig att vara sverigedemokrat. Reducera inte den rädsla som många unga och äldre homosexuella känner inför omgivningens syn på deras kärlek till att jämföras med ett partival. Den som mottar glåpord för sin kärlek har inte valt vem hen ska älska, medan den sverigedemokrat som blir motsagd har valt sin partitillhörighet och förtjänar att behöva besvara ifrågasättande, kritiska frågor varje dag.

Som medlemmar i Nya Moderaterna är vi stolta att vi förändrats i grunden; att vi gått från att vara det parti där endast två riksdagsledamöter röstade ja till partnerskapslagstiftningen i början av nittiotalet till att vara det parti som sett till att alla människor idag får gifta sig i det här landet.

Så länge Sverigedemokraterna har nationellt ledande företrädare som beskriver kärlek mellan två personer som en avart beroende på könskombination och jämför homosexualitet med olika sexualbrott har de en lång väg kvar till ett trovärdigt engagemang för hbtq-frågor. Och så länge Sverigedemokraternas principprogram tar tydlig ställning mot homosexuellas lika möjligheter har de en lång väg kvar till att med stolthet kunna delta i Pride.