Opinion

Växjö city - inte dött men levande begravt

Jenny Bäckström ,
Stadskärnan behöver sin puls, den behöver dig, skriver Jenny Bäckström.
Foto:Johanna Ursjö
Stadskärnan behöver sin puls, den behöver dig, skriver Jenny Bäckström.

Växjö city befinner sig i en omfattande förändringsprocess. Såklart det blir skakigt ett tag. Ett bra tag till och med, menar Jenny Bäckström, VD för Växjö Citysamverkan.

Mitt knappa halvår som centrumutvecklare har gjort mig rik för en livstid vad gäller sanningar om City. Jag hör besvikelse och frustration över tomma lokaler, parkeringar som upplevs som dyra eller få och en tro på att det går alltigenom dåligt för Citys alla verksamheter.Det är min uppgift att förstå dessa upplevelser av stadskärnan för att på bästa sätt kunna bidra till dess utveckling. Då och då bejakar jag även min egen tolkningsrätt av vad som händer och varför. Min upplevelse då är att stadskärnan inte alls är död men att den många gånger begravs levande i debatten om parkeringar, tomma lokaler och butiksdöd.

City befinner sig just nu i en omfattande förändringsprocess. Utbudet av nöjen, shopping och andra upplevelser har ökat kraftigt i både i regionen och i den virtuella verkligheten. Våra vanor och beteenden har också förändrats, de senaste åren i mycket rask takt. I City ska över 270 näringsverksamheter anpassa sig efter rådande konkurrens och ställa om efter de snabba vindar som blåser. Det är många som ska tänka om, växla upp, tänka nytt, byta koncept, byta läge eller lägga ner. Såklart det blir skakigt ett tag. Ett bra tag till och med.

Tomma lokaler ses ofta som synonymt med att verksamheter inte vill etablera sig i City. Men många gånger är det faktiskt fastighetsägarna som säger nej tack till att fylla en lokal med innehåll de inte tror gynnar grannen, skapar värde för gatan eller attraherar besökaren. Visst finns det namn på önskelistan som säger nej tack till våra lokaler, men det finns också många som vill etablera sig. Bara sedan årsskiftet har vi välkomnat ett tiotal nya verksamheter till City. Fler är på gång.

Nedläggningar kan bero på generationsskifte, på att näringsidkaren vill sadla om och göra något annat, på privata omständigheter eller på att det går dåligt. Det finns inte en enskild sanning som gäller vare sig det gäller nedläggningar eller välmående. Det finns butiker som går mindre bra och det finns butiker som går bra, mycket bra till och med. Det vi kan säga säkert är att det är varierat.

Bara i år har till exempel flera fina utmärkelser landat i City. Vi har Sveriges bästa klubb, tredje bästa restaurang och den ljusaste butiken. En av våra kedjor nominerade tidigare i år sin Växjö Citybutik som en av sina bästa i Sverige och vi har en av bara 14 KRAV 3-certifierade restauranger i Sverige. Fenomenet nätbutiker som öppnar fysiska butiker är stort och City har fått ta del även av denna trend. Vi har flera nya koncept i Bländapassagen som nu är fullt uthyrt och även en ökad efterfrågan på större lokaler från redan etablerade butiker.

Den mest frekventa sanningen jag hör om City är att det finns få parkeringsplatser och att dessa är dyra. Vid de senaste mätningarna som gjordes var beläggningsgraden på Citys allmänt tillgängliga parkeringsplatser 54 procent under ärendetid. Det finns prisvärda och tillgängliga alternativ till den omdiskuterade zon 1, men dessa pratar vi nästan aldrig om. Dessutom finns det 300 privatägda p-platser i Affärshuset Tegnér som är gratis de första två timmarna oavsett dag och tid på dygnet. Från dessa kan man dessutom ta hissen rätt in i gallerian.

Det finns totalt cirka 1500 kommunala parkeringsplatser som är gratis på helgen; samtliga efter klockan 12 på lördagarna och två tredjedelar hela helgen. Min upplevelse är att det främst då som vi shoppar, gör utflykter och umgås och vill ha gratis parkering. Det är då vi trängs i olika köpcentrum. Här erbjuder City ungefär samma möjligheter i antal p-platser som stadens externa handelsplatser. Skillnaden på helgen är några minuters extra promenad. Jag finner det fascinerande att denna skillnad, i en tid av fokus på träning och hälsa, är en sådan total deal breaker hos så många.

Jag vill inte förringa någons upplevelser av sin stadskärna, men jag vill belysa andra sidor av samma mynt, mina sanningar om man så vill. Kanske finns det möjlighet att mötas halvvägs i debatten för att förhindra den sorgesamma begravningen av något högst levande.

För som jag skrev tidigare. När 270 verksamheter skakas om då märks det. Och återhämtningen tar tid och irriterar. Jag jobbar för att korta ner den tiden och för att skapa förutsättningar framåt. Jag gör detta tillsammans med näringsidkare, fastighetsägare, kommunala tjänstemän och politiker. Jag hoppas att jag även gör det tillsammans med dig. Stadskärnan behöver nämligen sin puls, den behöver dig.