Annons
Oskarshamn

Livetext: Barometern direktrapporterar

Barometerns Mats Andersson och Lasse Johansson är på plats i Stockholm. Vi rapporterar direkt från S-kongressen hela dagen.
Oskarshamn • Publicerad 25 mars 2011
Mats Andersson och Lasse Johansson.Foto: 

16.55 Juholt håller presskonferens.

16.45: Håkan Juholt enhälligt vald: "Jag är stolt, jag är ödmjuk och glad för ert förtroende".

Annons

16.00: Göran Persson intervjuas om Juholt.

15.45: Kolla in det intressanta Twitterflödetfrån S-kongress.

15:10: Nu är det bara drygt en och en halv timme till Juholt går upp och håller tal. Och av en OT-reporter har vi fått höra att storbildsskärmen nu riggas upp på Flanaden.

14:25: Det händer inte så mycket nu. Därför kör vi lite mer Juholt-kuriosa. Tidigare när Håkan jobbade som pressfotograf för en smålandstidning hade han en unikt sätt att reparera sina kameror: Strategin? Dunka dem i bordet ett par gånger. Det vill visa sig senare om han använder samma teknik när han tröttnat på paparazzifotograferna.

14:02: Nu står formalia på schemat vilket i praktiken betyder att alla är och dricker kaffe, säger Barometerns utsända. Mats Andersson är imponerad av Monas tal, han ger det fyra fjädrar av fem möjliga:

– Det märktes att hon talade från hjärtat. Nu hade hon inga krav på sig, så då kunde hon säga vad hon tyckte och tänkte. Hon fick stående ovationer tre gånger, säger han och fortsätter:

– En gång vände hon sig till Juholt och sa "Du kan vara säker på en sak, och det är att du inte vet vad som väntar dig".

14:00: Mona Sahlin har talat klart. Läs delar av talet på Barometern.

13:30: "Mona Sahlin väljer att tala om värderingar. Ett tal utan politiska pekpinnar och förslag", kommenterar Mats Andersson avskedstalet.

13:23: Mona Sahlin håller sitt avskedstal. "Vi behövs i den eviga och i den fantastiska kampen för jämlikhet, frihet och solidaritet", säger hon.

Annons

12:50: TT skriver att flera opinionsinsitut visar att väljarstödet för Socialdemokraterna ökar. Den senaste sammanställda mätningen som bygger på intervjuer av Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate visar att S knappar in på M. S går plus 0.9 procentenheter, M tappar 2,2 procentenheter. Det borde vara en nyhet som får S-folket att dra på mungiporna.

12:40: Barometerns utsända har tagit sig förbi säkerhetskontrollerna och riggar upp datorutrustningen - som ska fungera alldes ypperligt. Det märks att det bara är en kvart kvar tills det att kongressen börjar. Folk springer nämligen runt och letar bra platser att slå sig ner på:

– Det ska vara 3 000 personer här när klockan är fyra. jag bedömer att minst hälften är här nu, säger Mats Andersson.

11:20: För övrigt är Barometerns utsända stationerade på hotellrummet på Central Hotel för tillfället. Barometerns Mats Andersson förnekar att han testat att provhoppa sängarna, sådana tilltyg är till för kvällspressen, menar han.

11:18: Ni vet väl att ni kan gå och spana på Juholt på storbildsskärmnen vid Flanaden i Oskarshamn när han ska väljas till ny partiledare? Den exakta tidpunkten ska vara 16:45.

10:30: Journalister och åhörare köar nu utanför kongresscentret i Stockholm där det är strålande sol och två minusgrader.

- Alla vill ha klart med ackrediteringarna så fort som möjligt, rapporterar Mats Andersson.

09:35: Det händer inte så mycket ännu. Kongressen inleds först klockan 13. Därför drar vi en Juholt-skröna, hämtat från dagens tidning, så länge. Håkan Juholt ska nämligen inte vara den mest praktiskt lagde. Hans kollegor på på Nyheterna minns hans handlag med tekniska prylar. En gång ska han pressfotografen ha kört sex mil med trasig fläktrem innan bilen gav upp: "Den röda lampan lyste, men bilen fungerade ju. Så jag trodde inte det var farligt", sade Juholt efteråt.

08:30: Barometern är på plats i kongresshallen Stockholm Waterfront Congress Centre.

– Vi står och väntar på att få våra ackrediteringar nu. Det är rena flygplatskontrollen här innan man släpps in, det är hård kontroll på väskor och kläder, säger Barometerns reporter Mats Andersson.

Gustav Grändeby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons