Annons

På rätt kurs i ovanlig oval

De kommer från Nybro i öster, från Älmhult i väster, från Näsum och Åryd i Blekinge längst söderut och från Väckelsång alldeles nästgårds. Fotfolket med fyrfota intresse, som sitter upp i skolsulkyn på Europas enda milesbana.
Tingsryd • Publicerad 18 april 2019
Per Hansson och Annie Palmqvist släpper tyglarna och tar ett varv till i milesovalen. I bakre sulkyn styr Wilma Bentsrud i eget majestät. De börjar närma sig slutet i vuxenkursen och har alla olika mål med sin travframtid.
Per Hansson och Annie Palmqvist släpper tyglarna och tar ett varv till i milesovalen. I bakre sulkyn styr Wilma Bentsrud i eget majestät. De börjar närma sig slutet i vuxenkursen och har alla olika mål med sin travframtid.Foto: Per Ohlsson

Det står tekakor och pålägg, kaffetermosar och chokladbollar framdukade på långbordet. På väggarna hänger träningsselar och hyllorna bågnar av hjälmar, överdragskläder i olika storlekar och diverse skyddsutrustning.

– Ska vi fika före eller efter kursen i dag? frågar Marie-Louise ”Malle” Rungegård.

Annons

Någon tar en kopp eller kaka i flykten, men alla vill ut. Ut på ovalen, i en sulky bakom en våryster kuse. Instruktören Ann-Sofie Nilsson delar in sina adepter i olika konstellationer. Några i dubbelvagn andra i eget majestät med fullt kommando över tömmarna.

De är här för travskolan, och hästarna. För intresset och viljan att lära mer.

– Jag har hållit på sedan jag var sex år nånting, berättar Vanessa Hjelm från Väckelsång.

Hon har hunnit bli 16 och går i nian nu, men minns hur allt började.

– Vi fick nån broschyr på förskolan och så var jag med på ponnyridningen vid Börjes inne i Tingsryd och fick blodad tand. Sedan var det pappa som tyckte att travet lät bättre än vanlig ridskola, för att man lär sig mer här. I alla fall mer teori.

Vanessa fortsätter:

– När jag var tolv började jag som hjälpledare och nu håller jag i barngrupper och går den här kursen för stora hästar. Nästa mål är att ta ungdomslicens.

Hästvård och teori är också en viktig del av lektionen. Här är det Vanessa Hjelm och Liselotte Björck som förbereder en fyrbent vän för ett kvällspass.
Hästvård och teori är också en viktig del av lektionen. Här är det Vanessa Hjelm och Liselotte Björck som förbereder en fyrbent vän för ett kvällspass.Foto: Per Ohlsson
”När jag var tolv började jag som hjälpledare och nu håller jag i barngrupper och går den här kursen för stora hästar. Nästa mål är att ta ungdomslicens.”

Per Hansson, en av blekingarna och enda manliga deltagaren i måndagsgänget, är mer långväga gäst på den unikt långa (1 609 meter) banan. Han förklarar varför han valt att hoppa på vuxenkursen.

– Jag har genuint travintresse... och hästintresse, och vill ha koll på hur det funkar, säger han.

Annie Palmqvist, från Näsum, berättar sin korthistoria:

Annons

– Jag har hållit på med hästar sen jag var liten och varmblodstravare har alltid varit inblandade. Från början anmälde jag mig bara för att det verkade roligt, men jag tycker att självförtroendet blivit bättre och i framtiden vill jag gärna ta B-licens för att kunna träna travhästar.

Det rullar på. Den 21 maj 2015 försattes den dåvarande ägaren Tingvalla Travsällskap i konkurs och banan köptes av Tingsryds kommun men hyrdes omgående ut. Travtävlingarna återupptogs redan hösten 2016. Verksamheten drivs i dag av ideella föreningen Tingsryd Häst- och sportanläggning.

Marie-Louise Malle Rungegård har ett speciellt gott öga till sina Shetlandsponnyer och Gotlandsruss.
Marie-Louise Malle Rungegård har ett speciellt gott öga till sina Shetlandsponnyer och Gotlandsruss.Foto: Per Ohlsson

Skolchefen Malle Rungegård berättar om kursutbudet, om körlicensutbildning, om montéridning, om samarbetet med naturbruksgymnasiet i Ingelstad, om lägerverksamhet och rena happenings i samband med möhippor, svensexor och barnkalas. Och poängterar att säkerheten är A och O, något som travet och skolan aldrig får rucka på.

– Vi ordnar kurser och utbildningar efter behov, och för alla från knatte till vuxen – både för nybörjare och de som vill ta tävlingslicens. I dag är vi sju som jobbar här och alla ledare går löpande utbildningar. Vi har ett 50-tal elever, men kan och vill ta emot fler, säger hon.

Som uppfödare har Malle ett speciellt gott öga till sina Shetlandsponnyer och Gotlandsruss.

– Jag håller i några vuxenkurser för tillfället och hoppas komma igång med montéridning snart också, säger instruktören Ann-Sofie Nilsson.

Hon har själv kör- och tränarlicens men ingen travare i tävling för tillfället.

– Jag har en fyraåring hemma, Chelsea heter den, som har förutsättningarna men som inte vill, och då fungerar det ju inte. Min tvååring, Schwarz, ser däremot ut att kunna bli något, men man vet aldrig. Jag kan bara hoppas att han har samma tuffa inställning som fotbollsspelaren (Stefan Schwarz – en av bronshjältarna i VM 1994) han är uppkallad efter.

Travskola med hästsvans. Annie Palmqvist sitter säkert i sulkyn.
Travskola med hästsvans. Annie Palmqvist sitter säkert i sulkyn.Foto: Per Ohlsson

Hästbitna duon Liselotte Björck från Älmhult och Wilma Bentsrud från Örsjö utanför Nybro sitter upp i varsin sulky.

– Jag har precis köpt en travare och siktar på att ta B-licens, berättar Liselotte.

Annons

Sedan är det slutsnackat, och så rullar de ut på ovalen. Den ovanligt stora och långa.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons