Trollkarl och ordekvilibrist

Personligt Artikeln publicerades
Självironi är en viktig del av Mikael Nielsens föreställningar som trollkarlen Nielo, och toalettborste genom huvudet är hans signum.
Foto:Cecilia Karlsson
Självironi är en viktig del av Mikael Nielsens föreställningar som trollkarlen Nielo, och toalettborste genom huvudet är hans signum.

För trollkarlen Nielo, alias Mikael Nielsen, inleds det nya året med en turné i Jönköpings län som en del av Junis Vit Jul-kampanj. Scenvanan har han även nytta av när han föreläser om statistisk processtyrning.

I elvaårsåldern upptäckte Mikael Nielsen att han hade talang för trolleri, men det var inte förrän i vuxen ålder han insåg att han faktiskt kunde arbeta som trollkarl. Han började uppträda på allvar i slutet av 1980-talet.

– Jag hittade min egen stil som trollkarl, en kombination av stand up comedy och trolleri. Men det är alltid självironi, jag driver aldrig med någon annan än mig själv.

Som trollkarlen Nielo håller Mikael föreställningar för både barn och vuxna. En återkommande assistent i ett buktalarnummer är rekvisitan ormen Kerstin.

– Hon är känd för att vara singel eftersom alla hannar talar med kluven tunga, säger Mikael med sin sedvanliga glimt i ögat.

Han kallar sig för en ordekvilibrist som gillar finurliga ordvändningar, och han har haft föreställningar över hela Sverige, bland annat på invigningen av Ikeamuseet och på ett internationellt event på Linnéuniversitetet. Det engelska språket är han van vid, efter otaliga besök i London känner han staden väl.

– I Covent Garden uppträder fantastiska gatuartister som vet hur man fångar en publik. Där ses de med beundran och respekt. Men jag är ingen mingeltrollkarl, jag uppträder från en scen.

Humorn och scenvanan använder han sig också av när han håller föreläsningar om statistisk processtyrning, ett verktyg som används för att utveckla, underlätta och kontrollera tillverkningsprocesser hos olika operatörer och företag.

– Sedan 1999 har jag utbildat över 3000 människor, jag har hållit kurser för två stora svenska lastbilstillverkare, och på företag i Portugal och Lettland.

Dessutom är han utbildad undersköterska. När han arbetade på Alvesta vårdcentral under en period kom det in patienter som kände igen honom från trolleriföreställningarna.

– De frågade om det inte var jag som brukade ha en toalettborste genom huvudet? Visst kan jag bli orolig ibland att min roll som komiker ska göra det svårt för andra att ta mig på allvar som undersköterska eller som utbildare inom processtyrning, men det brukar alltid gå bra.

Toalettborsten på huvudet är ett signum för trollkarlen Nielo. Humorn finns alltid nära till hands för Mikael, även när vardagen fylls av filosofisk eftertanke. Intresset för vetenskap har kommit att prägla den han är och vilka ämnen han brinner för, som jämställdhet och jämlikhet. Nästa år planerar han att delta i Pridetåget.

– Jag är feminist för att jag är humanist. Den som inte vet vad feminism egentligen innebär bör slå upp det i en ordbok. Och jag är ateist, jag brukar säga anti-teist.

Han har också valt att äta lchf-kost och är väl påläst om den forskning som talar för dess fördelar.

– Sedan jag började med lchf har jag gått ner 9 kilo, mitt blodsocker håller sig lågt och jämnt och jag blir aldrig sugen på dumheter. Det är sockret, inte fettet som är farligt. Våra förfäder skar ju inte bort fettkanten på mammutkotletten innan de lade den på grillen.

När han går på kafé i Växjö vet personalen att han bara vill ha kaffe med vispgrädde. Under kafébesöken är han inte heller rädd för att samtala med nya människor han möter.

– Att lyssna på andra är ett sätt att vara medveten i nuet. Det är givande att lära känna en ny människa, det finns en liten skatt i alla, menar han.

Fakta

Mikael Nielsen

Ålder: 53 år.

Bor: I Växjö.

Familj: Döttrarna Catharina, 31 år, Angelica, 21 år, Alexandra, 17 år och Amanda, 13. Två barnbarn.

Gör: Komiker och trollkarl med artistnamnet Nielo. Aktuell med turné i Jönköpings län som del av Junis Vit Jul-kampanj med gratis entré. Driver Nielsen Consulting och föreläser om statistisk processtyrning. Utbildad undersköterska.

Intressen: Går gärna på kafé. Promenader. Läsa vetenskapslitteratur. Inredning. Resa, ofta till London.

Firar nyårsafton: Lugnt med vänner.

Visa mer...