Nyheter

Årets bästa enligt Åke Svensson

Nyheter • Publicerad 20 december 2012
Foto: 

1. Hemsöborna, Växjö teater, 14 oktober

Bland minnena från teateråret sitter fria gruppen Schtunk som gjuten. Gruppen förnöjde publiken i Älmhult och Växjö i höstas. Schtunk med Lasse Beischer, Lena Andersson och Dick Carlsson gjorde improvisation på Hemsöborna. Utan skyddsnät. Att de vågar!

2. Macbeth, Grand biografteater, Ljungby, 16 oktober

Regionteatern var som vanligt flitig och kom långt med Macbeth, särskilt i andra akten där Mary Lou Ward och Olof Bergström gjorde teater som var ärlig och gripande. En särpräglad sångkonst av Joel Berg berikade föreställningen.

3. Fröken Julie som Pekingopera, Växjö teater, 17 oktober

Fröken Julie som Pekingopera blev en upplevelse av delikatesser ifråga om skönhet. Julie gjordes av Zhao Qun, Jean spelades av Qinggu och Zheng Jiao, enligt programbladet ännu student, bar fram Kristin. Det var hon som öppnade spelet med sin gracila person som tycktes nästan viktlös när hon kom med frukostbrickan till Julie.

4. Håpas du trifs bra i fengelset, Ringsberg, Växjö, 6 november

Håpas du trifs bra i fengelset hos Regionteatern i Växjö blev kraftfullt informativ om den förtvivlade situationen som missbrukarnas anhöriga befinner sig i. Det var effektiv teater med Anna Maria Käll och Yngve Dahlberg.

5. Den förste turisten, Alvesta teater, 14 november

Den förste turisten i Europa spelades i Alvesta i november och visade sig vara mycket god underhållning med en rikedom av tidstypiska detaljer som fick alla att känna igen sig och känna sig hemma. Mattias Enn och Jan-Erik Sandvik fanns på podiet.

ÅKE SVENSSON

Ser fram emot 2013:

Det är mest programrubriker som berättar om vad publiken kan vänta sig till våren. Hos Regionteatern i Växjö blir det bland mycket annat fortsättning på Don Quijote-motivet med föreställningar för barn och vuxna. Jag ser fram mot berättelser om modet, att våga.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.