Nyheter

Blodröd höst på teatern

Regionteatern Blekinge Kronoberg presenterade traditionsenligt sitt höstprogram igår. Nytt var att även Byteatern Kalmar läns teater (ja den heter så) var närvarande.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2012
Shakespeares Macbeth är den pjäs med flest föreställningar i höst på Ringsbergsteatern. Ensemblen visar upp sin repetition, en musikteater om det blodiga dramat.
Shakespeares Macbeth är den pjäs med flest föreställningar i höst på Ringsbergsteatern. Ensemblen visar upp sin repetition, en musikteater om det blodiga dramat.Foto: Olof Elfverson
Wasteland av Emma Broström är en pjäs som ska turnera på högstadieskolor.Foto: Olof Elfverson
Wasteland av Emma Broström är en pjäs som ska turnera på högstadieskolor.Foto: Olof ElfversonFoto: Olof Elfverson

I höst utvidgar och fördjupar de båda småländska teatrarna sitt samarbete. Tidigare har man arbetat tillsammans med bland annat distribution, men nu går man hela vägen och sätter upp föreställningar tillsammans. De nyskrivna pjäserna går under benämningarna DQ1, DQ2 och DQ3 och sätts upp i tur ordning nu i höst, våren 2013 samt hösten 2013.

DQ står för Don Quijote och höstens pjäs som spelas för åldrarna 7–10 år heter Riddaren av de verkligt verkliga verkligheterna. Karin Parrot–Jonzon är teaterchef på Byteatern och berättar att man där länge tänkt på att göra något utifrån Miguel Cervantes 1600-talsroman. De båda teatrarna upptäckte att de tänkte göra pjäser samtidigt för samma åldrar och varför då inte göra det tillsammans. På så sätt kan man också optimera sitt upptagningsområde, dessutom.

– Don Quijote är en dåre som vill förändra världen och det är intressant att undersöka behovet av förändring. Det som vi gör nu, med en trilogi pjäser som sätts upp direkt efter varandra, ”en suite” har inte gjorts tidigare, det är unikt, säger Karin Parrot–Jonzon.

Den pjäs som haft mest förhandssurr är Regionteaterns samarbete med Riksteatern om dramatiseringen av Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs i fengelset. Den regisseras av Pekka Sonck med Anna Maria Käll och Yngve Dahlberg i rollerna och får premiär i november. Repetitionerna har inte startat än.

Det har däremot repetitionerna av Shakespeares Macbeth, den pjäs med flest föreställningar i höst på Ringsbergsteatern. Ensemblen spelar upp ett stycke, eller visar upp sin repetition, menar regissören Öllegård Groundstroem som skapat musikteater om det blodiga dramat. Nyskriven musik blandas med David Bowie, Björk, Allan Edwall med flera. Olof Bergström gör Macbeth medan Mary Lou Ward levde ut i full kraft i lämpligt blodröda svepande kläder. Musik, död och humor verkar samsas i föreställningen.

Regionteatern blickar ut i världen med ett gästspel från Shanghai, där Strindbergs Fröken Julie sätts upp som Pekingopera. Föreställningen spelas i Växjö, Kalmar och Karlskrona. Mer av världen kommer hit i den dokumentära berättarteatern Seven som redan har turnerat i många länder. Sju kvinnorättskämpar berättar sina historier och berättelserna läses upp av lokala kvinnor.

Regissören Anna Sjövall presenterade sin uppsättning Wasteland av Emma Broström, en pjäs som ska turnera på högstadieskolor. Regn, känslor, svek och vuxenblivande är delar i denna ”thriller för högstadiet”.

Fotnot: Det händer mer på Regionteatern i höst. Läs om det i vår stora presentation av kultur- och nöjeshösten som kommer inom kort.

Camilla Carnmo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.