Annons
Nyheter

Dans för mogen ungdom

Nyheter • Publicerad 30 september 2000

Det gäller att hänga med, orden haglar, och inte bara orden, utan motiven och undertonerna. Ändå var det nog så att premiären på Regionteaterns nya pjäs för turnébruk, Dans för mogen ungdom, inte kom upp i sitt rätta tempo. När dessutom premiärnerverna gett vika kommer rutinen att öka smidigheten och göra pjäsen betydligt roligare.Det är en fruktansvärt krävande text Anders Larsson har skrivit. Först och främst är den infam. Kanske är det i grunden så vi alla umgås? Eller? Nej, så illa ställt kan det väl inte vara? Tonen är hämtad från den något försagda stämningen mellan mogna ungdomar, det vill säga medelålders personer, som mötts på dans. Det är roligt därför att det hela blir lätt vansinnigt. När dessutom situationen späds av ytterligare ett par, och dessutom en rad frånvarande och i ett fall en död person, blir de möjliga kombinationerna många.

Paret som nyss har träffats spelas av HansUNGoch Bia Franzén. Hans Ung, Olle, känner vi som en torr humorist, och här täljer han vidare på den gubben. Rollen är som skapad för gubbens hjälpsamma sinnelag. Bia Franzén, Kajsa, har dynamiken i sin hand och är full av uttryck och växlar lätt mellan sinnligt, fräckt och förskräckt. Hon står för de tydliga och friska erotiska signalerna, men det finns minst lika mycket underton kring ämnet erotisk oförmåga eller tristess på andra håll i pjäsen.

Annons

Andra paret består av Mary Lou Ward och Ingvar Haggren. De är skötsamma till det yttersta. Mary Lou Ward, Ulla-Maja, är monumental i papiljotter och påminner om amerikansk popkonst. Hon har en säregen förmåga att spela att hon spelar misslyckad teater med repliker som hela tiden hotar att fara i väg åt annat håll än hon tänkt sig. Ingvar Haggren i pyjamas har däremot mycket bättre koll på vart hans gubbe, Nisse, skall rikta orden.

Så spelas det på ytan, under ytan och i djupet. Här gestaltas syndabocken. Här är skulden valuta. Orden är bärare av skulden, sällan har så många ord vänts för att skulden skall kastas från mig mot dig.Ytpratet innebär att ingen möter den andre. Jo, i ett avseende: orden skadar. Alla har sina avgrunder och sina idoler. Allt fiskas fram av orden. Det handlar om fyra isberg på en scen. Efterhand får man veta vad var och en går och drar på utan att det syns från början.

Till slut finns det ändå något i det absolut fullständiga kaoset som utvecklas till löfte. Men vägen dit är lång. Det blir en resa med trivialprat som som till slut lyckas släppa igenom det faktum att det finns ett liv under bluddret.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons