Annons
Nyheter

En längtan efter kärlek

Gustaf Fröding och Sven Wollter. En älskad nationalskådis som tolkar en folkkär nationalskald, eller snarare träder in i rollen av nationalskalden Gustav Fröding.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2011
En dåres sånger på turné med Riksteatern våren 2011. På bilden Iwa Boman och Sven Wollter.
En dåres sånger på turné med Riksteatern våren 2011. På bilden Iwa Boman och Sven Wollter.Foto: 

Rollen En dåres sånger är specialskriven av Carl Otto Evers för Sven Wollter.

Det blir mycket av Frödings poesi på scenen i Thalia, det blir mycket fantastisk ordlek, och lek i spelet mellan Gustav Fröding och Iwa Boman, som gör en fin roll som sköterskan och vännen Signe Trotzig. Sven Wollter i gestalt av den åldrade poeten Frödings sista dagar på diktarbostaden Gröndal, Djurgården i Stockholm är så mycket av det bästa man kan få – av Sven Wollter!

Annons

På något sätt har han också lyckats likna Fröding, rent kroppsligen i alla fall, iklädd vit långsskjorta, men emellanåt klädd i hängslebyxor.

Strumporna är på i båda akterna. Strumpor är viktigt, citerar Fröding sin egen far. Detta utsagt med mild ironi. Detta var faderns lösning, i en familj som den åldrade Fröding här ger vid handen har varit dysfunktionell. Själv är han ingen dåre!

Wollter är som klippt och skuren för den här rollen, och det ger honom möjligheten att spela på hela registret. Det blir många gånger komiskt, men lågmält komiskt.

Om första akten handlar en del om uppgörelsen med Gud, Förvaltaren och systern Cecilia, samt en viss herr Långröv, blir andra akten en mer tydlig uppgörelse med det samtida litterära etblissemanget i Frödings liv.

Verner von Heidenstam får vad han tål! Det var han som oppurtunt svansade för diktaren och kollegan när det begav sig, men svek när Fröding ställdes inför rätta med den erotiskt frispråkiga dikten En morgondröm: Detta är inte dikt, detta är pekoral menade då Heidenstam.

Alla har vi väl någots slags förhållande till Fröding, men hans sjukdom, hans utanförskap, hans kort sagt tragiska öde som alkoholiserad, nervsjuk och på ålderns höst självmordsbenägen person växte ut som en skugga runtom honom.

Men i Signe Trotzigs självuppoffrande men även älskande roll ger detta drama prov på hur kärlek kan se ut, även om den mycket försakar. Kokerskan Lotten spelas av Ida Bäckman, hon har en något otacksammare roll, men lyser fram med sin sarkasm, och i den underbara slutscenen före första aktens slut. Då tänds stjärnorna mellan trädstammarna som utgör en del av en vacker, ren och flerfunktionell dekor.

Scenografin är en njutning, med sina höga spetsgardiner, sammetsfåtölj, Frödings säng och, som sagt, en del av den Värmländska skogen. Då, med röd sjal om halsen reciterar Ida Bäckman den kända dikten och visan: Det var dans bort i vägen och dansar stilla gör då Gustav med Signe. Detta är en höjdpunkt, liksom i andra akten när Dikten Vara är vara framförs genialiskt.

Varför älskar vi Fröding? frågar sig Johan Cullberg i programbladet. Ett svar han ger är att det inom varje människafinns en hemlig utanförstående, men med hans diktning fick utanförskapet en gestaltning. Det får det sannerligen här också, med en sådan djup värme och humor mitt i det allvarliga att publiken sitter nästan andlöst tyst, som för att inte störa det fina skådespeleriet som sker på scenen. Det var den här kvällen så trångt i Thalia att man nästan inte kunde röra sig på väg mot insläpp.

Varför älskar vi Fröding?

Annons

Tja, frågan behövs kanske inte ens. Att vi gör det är den här kvällen ett bevis för.

Kanske älskar vi det vemodiga, det landskapsträngtande och melankoliska som kan avspeglas i en sökande människas längtan efter kärlek uttryckt i liv och dikt.

En dåres sånger

Producent: Riksteatern.

Plats: Thalia Alvesta Folkets hus

Publik: Mer än fullsatt

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons