Nyheter

Humorarken satsar på fars med tragisk botten

Allt kretsar kring sprit, sex och lögner. Ändå är det jättekul.
– Storyn skulle kunna var en Lars Norén-pjäs och det är själva poängen. En bra fars måste ha en tragisk botten. Fars uppstår när normala människor hamnar i absurda situationer men fortsätter att verka normala, säger Ola Hörling som just nu repeterar Lita på mamma med Humorarken.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2011
Lita på mamma är en fars där kvinnan står för förvecklingarna, och inte mannen som brukligt är.
Lita på mamma är en fars där kvinnan står för förvecklingarna, och inte mannen som brukligt är.Foto: Janna Li Holmberg
Björn Elmgren, Tobias Kandenäs, Sara Wåhlin, Alexandra Psaid och Ola Hörling repeterar Lita på mamma som har premiär den 5 mars.
Björn Elmgren, Tobias Kandenäs, Sara Wåhlin, Alexandra Psaid och Ola Hörling repeterar Lita på mamma som har premiär den 5 mars.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Foto: Foto Växjö

Konstellationen bakom Lita på mamma är ny och det är själva meningen med Humorarken. När Björn Elmgren och Daniel Träff startade teaterkollektivet för ett år sedan, var tanken att samla ett nytt gäng talanger i varje ny uppsättning. Förra året debuterade kollektivet med Derek Benfields fars Alla var där på Växjö Teater. Och publiken hittade dit, trots att gruppen var ett nytt inslag i Växjös teaterliv. Åtta föreställningar, 800 sålda biljetter och ett bokslut på plus minus noll. Björn Elmgren, producent, är nöjd med starten:

– Det tar tid att bygga ett nytt koncept som sätter sig i folks medvetande. Men vi lärde oss en del, som att till exempel inte lägga en föreställning på en söndag. I år ger vi bara fem föreställningar på fredag och lördag under tre veckor och räknar med utsålda hus, säger han med glimten i ögat.

Lita på mamma är en fars mer känd under namnet Är du inte riktigt fisk som bland annat gick som tv-serie i slutet av 1980-talet med Mona Seilitz i huvudrollen. Manuset, skrivet av John Chapman och Dave Freeman, är en riktig fullträff, menar Björn Elmgren.

– Det är briljant skrivet med fenomenala kovändningar. Helt enkelt grymt roligt och nödvändigt också, när man så att säga jobbar ideellt. Jag menar, det här är en lustföreställning för oss.

Det kände Ola Hörling också när han läste manuset och tillfrågades om han ville regissera. Ola Hörling är bland annat konstnärlig ledare för Skånska Operan och det var där, under det gemensamma arbetet med Cosi fan Tutte, som Elmgren och Hörling sammanstrålade första gången. Malmöbon Ola Hörling regisserade även Humorarkens förra fars och tycker det är ett sant nöje att var tillbaka på Växjös nöjesscen.

– Trots att Växjö är en liten stad är teaterlivet galet stort. Det finns en stark tradition av eldsjälar som drivit upp amatörtalanger till proffs och det präglar andan här. Det finns ju teater och musikaler i massor i Växjö. Däremot saknas det en farstradition, och där kommer vi in.

Han menar att Lita på mamma är en fars som skiljer sig från de traditionella. Här är det nämligen kvinnan som står för förväxlingarna och älskarna och inte mannen, som brukligt är. Sara Wåhlin gör huvudrollen som en kvinna som dribblar två älskare för att bekosta sin luxösa leverne.

– Jag har strulat till det ordentligt och för att rädda lögnerna kommer jag med ännu mer lögner. Och så ganska mycket vodka på det och du har en rejäl soppa, säger Sara Wåhlin.

Lita på mamma har premiär den 5 mars på Växjö Teater.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.