Nyheter

Lärarna synliggörs

Lärarrummets psykologi skildras sällan på teaterscen. Just därför kanske, blev Lärare för livet en succé på Stadsteatern i Stockholm. Nu sätter Regionteatern upp manuset med Göran Dyrssen, från Malmö stadsteater, som biträdande rektor. – En man med stänk av bitterhet som lider under ett paradigmskifte, säger han om sin roll i pjäsen som speglar samhället i miniatyr.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2011
Foto: 

NIO KOLLEGOR , ett lärarrum och tusen olika sätt att hantera läsårsångesten på. Det är lite av innehållet i pjäsen skriven av Sofia Fredén, som i dag har premiär i Anna Sjövalls regi på Ringsberg. I det psykologiska dramat möts välbekanta karaktärer – idealisten, karriäristen, paragrafryttaren och den desillusionerade.

–   SKOLANS VÄRLD är sluten och anonym, trots att alla har djupt personliga erfarenheter av den. Samtidigt är skolan ett samhälle i miniatyr, en spegling av vår tid. Och det är väl just det som pjäsen skildrar; vår tid och att vi alla är offer under tidens anda, säger Göran Dyrssen och drar paralleller till teatervärlden som varit hans värld sedan genombrottet 1982 i Lars Noréns genombrottspjäs Natten är dagens mor. Trots att det är 25 år sedan Kåre Sigurdsson spred matos och Göran Dyrssen gömde sitt kön framför spegeln på Malmö stadsteaters scen, är det fortfarande en roll han förknippas med. ”Dyrssen roll blev mitt kulturella uppvaknande” förklarade till och med Lucas Moodysson i en intervju under arbetet med filmen Lilja 4-ever.

– Det har varit oerhört häftigt, fortfarande händer det att folk kommer fram på gatan och tackar.

Sedan dess har Göran Dyrssen gjort en del TV och film, bland annat i Ronny och Julia, adventskalendern år 2000 och Räven av Clas Lindberg 1986. Men allra mest är han teaterskådespelare och har figurerat flitigt på scener runt om i landet och tillhör sedan länge Malmö Stadsteaters fasta ensemble. Men han gästspelar gärna på andra teatrar, säger att det rent av är nödvändigt.

– Absolut, nya perspektiv är jätteviktigt, säger Göran Dyrssen och kommer in på varför Lärare för livet blivit en succé på Stadsteatern.

– EN DRAMATISERING skapar perspektiv, en förskjutning av verkligheten där man lättare kan få syn på sig själv. Lärare är nog förbigångna. Pjäsen verkar fylla ett tomrum.

I rollerna syns också Olof Bergström, Edvin Bredefeldt, Bengt Dahlberg Anna Maria Käll, Lisa Larsson, Anna Rothlin, Ulla Tylén och Mary Lou Ward. Samt två lokala statister som spelar elever, de enda i pjäsen.

– De finns där för att säkra känslan av att det är en skola, men det är lärarrummets värld som handlingen kretsar kring. När vi började jobba med pjäsen såg vi bland annat Lära för Livet av Karin Mannheimer från 1977. Bortsett från de utsvängda jeansen, har inget förändrats. Samma diskussioner, samma dilemman.

GÖRAN D YRSSENS roll heter Kjell, är biträdande rektor, men har alltid drömt om att bli rektor på riktigt. I stället har han blivit omsprungen och armbågad. Men Kjell jobbar på i det tysta, prioriterar ordning framför nyskapande. Och aldrig når toppen.

– Jag har nog vissa likheter med Kjell, tyvärr. Det här tillbakadragna, att man tar ansvar i det tysta. Det belönar sig inte alltid som man önskat. Kjell blir lite bitter. Men pjäsen är varm och hoppfull, det slutar lyckligt.

MEN BITTERHETEN delar inte Göran Dyrssen. Kanske för att han haft flyt, och aldrig siktat mot någon drömroll.

–   NÄ , JAG HAR gillat att växla, är mycket här och nu. Och så blir jag lite nervös inför stora erbjudanden. När jag fick erbjudande om att spela med i ett antal Mankellfilmer fick jag stora skälvan och tackade nej. Ja, faktiskt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.