Nyheter

Mångspråkig färgrik folksång

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Delar ur Soweto Gospel Choir. Totalt är de 26 sprudlande dansare och sångare. Foto: Lorenzo Di Nozzi
Delar ur Soweto Gospel Choir. Totalt är de 26 sprudlande dansare och sångare. Foto: Lorenzo Di NozziFoto: 

Xhosa, zulu, sotho och så klart – engelska. Soweto Gospel Choir sjunger på fler språk än många av oss kan tala. Likväl anser de att det varken är sångerna eller texterna som är viktigast, utan glädjen på scenen.

– Det är roligt, jag har roligt, publiken har roligt. Alla klappar händerna och är glada. Det ger kraft till folket, säger Shimmy Jiyane, koreograf, körledare och dansare.

De 26 sångarna och dansarna från Sydafrika har gjort världssuccé. I samband med deras senaste album African Grace fick de sin fjärde Grammy-nominering. De vet vad vi vill höra. Det är kraftfullt, färgstarkt och ljuvligt. En välbalanserad mix av traditionella och moderna sånger, mestadels ackompanjerade av slagverk och handklapp.

– Vår kultur är en annorlunda kultur, föreställ dig vilken typ av musik som kommer från vårt land, säger han.

Oavsett om de säger att de bara vill sprida glädje så finns det ett underliggande budskap. Soweto Gospel Choir fångar upp det sydafrikanska musikarvet och berättar om landets kultur, bakgrund och så klart deras befrielse. Något som blir ännu mer påtagligt när de kan stoltsera med att ha ärkebiskop emeritus Desmond Tutu som sin beskyddare.

– Musiken är en större del av livet här, det vi sjunger är sånger från flera generationer, säger Shimmy Jiyane och fortsätter:

– Du känner stämningen från första till sista sången. Där är kärlek, fred och lycka.

FANNY ERNESTRAND

Växjö Konserthus, Växjö, fredag 28/10

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.