Nyheter

Om klassklyftor och tyranner

I morgon är det premiär för Regionteaterns version av Shakespeares Macbeth – som musikteater. Regissören Öllegård Groundstroem tycker att det blodiga dramat är aktuellt än i dag av flera anledningar.
Nyheter • Publicerad 28 september 2012
Macbeth visas som musikteater i länet från och med i morgon.
Macbeth visas som musikteater i länet från och med i morgon.Foto: Bertil Hertzberg

– Jag var intresserad av att skildra en våldsam tid, eftersom vi lever i en våldsam tid. Nu när klassklyftorna i Sverige växer kommer vi att gå mot ett mer våldsamt samhälle, säger Öllegård Groundstroem.

Hon säger att då Macbeth är en klassiker med 400 år på nacken, har den givetvis spelats många gånger.

– Men det innebär inte att den är färdigspelad i den här regionen, alla har fortfarande inte sett den, och de som kommer och ser den nu kommer att se den skrämmande aktualiteten i pjäsen.

Regionteaterns uppsättning av Macbeth är trogen Shakespeares original, även om den skurits ner något för att göra plats för musiken.

– Det är en klassiker på grund av att den fortfarande är så giltig att man kan spela den rakt upp och ner 400 efter att den skrevs.

Hon säger att en av de faktorer som gör pjäsen extra aktuell i dag är att ett antal tyranner nyligen fallit på samma sätt som Macbeth gjorde.

– Så länge vi inte lyckas ställa diktatorerna inför rätta har vi inte kommit längre än på Shakespeares tid.

Musiken som framförs i pjäsen är bland annat låtar av Radiohead, David Bowie, Cornelis Vreeswijk, Stefan Sundström, Björk och Allan Edwall, men Regionteaterns Stefan Johansson har även tonsatt en bit av texten.

Öllegård Groendstroem har tidigare gjort ett 20-tal produktioner, för både vuxna och ungdomar.

– Jag har nästan bara gjort urpremiärer innan, så det här är min första klassiker, säger hon.

Regionteatern Ringsberg, Växjö, lördag 29/9

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.