Annons
Nyheter

Satte snurr på orden

Med ett lyckohjul från A till Ö kom Opsis, alias Tobias Edvardson, till statsbiblioteket i lördags och satte snurr på orden. Klassiska rim och ramsor ur Lennart Hellsings ABC fick de små barnen att sjunga med och klappa nästan på direkten.
Nyheter • Publicerad 2 december 2013
Opsis alias Tobias Edvardsson
Opsis alias Tobias EdvardssonFoto: Lars-Goran Rydqvist

Klädd i katthatt och knallrosa tröja med orden Opsis, en spännande blå kista med grejer i, samt en fela att spela på! Och hjulet var igång.

Agare Bagare Kopparslagare övergick i Bagare Bengtsson, han som sover på en plåt. Opsis, alias Tobias, håller ett bra tempo, van att få barnen med sig dit han vill, och även de vuxna, som det syntes.

Annons

Inte fick man sitta stilla på sin stol och vara passiv, nej, här var det upp och hoppa: framme vid H blev det dans och hopp: Här dansar herr Gurka, både vals och mazurka. Själv klättrade Opsis ut bland publiken, balanserade mellan stolar och fick hjälpande händer att ta sig tillbaka på scenen i Galaxen där det stora, gula lyckohjulet mot blå fond ryckte vidare, bokstav för bokstav: Alfabetet yea, yea!

Plötsligt kom den roliga papegojan fram ur blåa kistan: Dinkeli dunkeli doja, heter en grön papegoja.

- Vilken galen papegoja, utbrast en pojke.

Flera barn hade redan lärt sin Hellsing, andra kanske tog sina första rimsteg ut i alfabetets magiska landskap. Att både sjunga och knäppa med fingrarna blev en utmaning för några. Krakel Spektakel dök förstås upp i denna stund av nästan hela alfabetet på 40 minuter; en lagom tid att få uppleva både rim, klapp, dans och dramatik: Opsis hjular över scenen! Tobias Edvardson kommunicerar lagom mycket med barnen i föreställningen. Det mesta är snällt och kul, som det ska vara för små barn, snällt och kul med alfabetets lyckohjul. Galet som i Hellsings Trollkarl från Indialand: att förvandla sig till saft och råka dricka upp sig själv!

- Kan man det? Nej! ropar barnen.

Inte riktigt alla bokstäver fick vara med, men det var det ingen som protesterade mot. Ibland gick det undan och ibland saktades tempot ner, som när Ärkeängeln svävade fram över det blå kistlocket och förkunnade att han älskar både fattiga och rika. Tobias Edvardson tillhör musik, dans och artistgruppen Big Wind i Göteborg, som spelar både för unga och vuxna. Som Opsis i denna enmansföreställning kan man bara glädjas åt att en ny generation får insupa Lennart Hellsings ABC och sannerligen är det häftigt att få ha så kul med alfabetet på hjul. Alla ungar på vår jord får ju inte leka med ord. Inspirerad av rimmen och ramsorna kan man bara konstatera detta.

TINA PERSSON

Opsis, på Statsbiblioteket

En Hellsingsk lek med ord och bokstäver, rim och ramsor, sånger och danser

Med Tobias Edvardson

Text: Lennart Hellsing

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons