Annons
Nyheter

Skamligt i Välfärds-Sverige

Hur är det att leva på marginalen i ett rikt land? För den som är utförsäkrad, sjukpensionär, eller arbetslös vet det kanske sedan länge.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014
Vivian Cardinal var samtalsledare.
Vivian Cardinal var samtalsledare.Foto: 
Gunilla Friman, Joel Berg, Anders Mårtensson, Anna Tenje, Saskia Husberg och Christer Petersson var de som gestaltade läsrollerna.Foto: Lena Gunnarsson
Gunilla Friman, Joel Berg, Anders Mårtensson, Anna Tenje, Saskia Husberg och Christer Petersson var de som gestaltade läsrollerna.Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Men svårt att fatta för vuxna som aldrig har behövt vända och vrida på pengarna för att få råd med nya gympaskor till barnen. Svårt att förstå för barn i familj med bra ekonomi varför ”David” inte följer med på klassresan eller ens cykelutflykten, fast att han fick hjälp med matsäck. Ingen tänkte på att han inte har cykel?...

Hur barn hittar på lögner för att slippa bli avslöjade som fattiga.

Annons

Det framkom i?går kväll på Regionteaterns Nyfiken torsdag. I ett samarbete med Rädda Barnen, Majblomman och lokalt med Växjö teaterförening kom Riksteaterns turné­projekt att synliggöra ett skambelagt ämne. På sex stolar fick personer med olika anknytning till Växjö ta plats och läsa manuset; som bygger på helt autentiska intervjuer och berättelser ur verkligheten, bearbetade för scenen.

De som gestaltade läsrollerna var skådespelarna Saskia Husberg och Joel Berg, Gunilla Friman, skol- och barnomsorgsförvaltningen, läkaren Christer Petersson och politikerna Anders Mårtensson (V) och Anna Tenje (M).

På en gång ska sägas att formen för att synliggöra fattigdom i Sverige fun­gerar hyfsat bra som dokumentärteater med efterföljande frågestund och summering. Det är visserligen litet ovanligt att se politikerna i dessa roller; samtidigt väldigt passande, för som Christer Petersson sade på sluttampen: I grund och botten är det här politiska frågor.

Det var inte gestaltningen av rollerna som blev det väsentliga, även om Anders Mårtensson visade vilken duktig skådis han också är.

Det väsentliga blev att vi här fick en ostylad insikt i vad som berör var tredje elev i varje klass. Anders Mårtensson, som varit lärare i Rosengård, och Gunilla Friman står kanske närmast den verklighet som togs upp: 248 000 barns situation i Sverige i?dag.

Det är i alla fall siffror som Rädda Barnen uppger. Och kvällens rollfördelning gick ut på att ge ack så sorgliga insikter i hur barn och föräldrar har att agera utifrån sin situa­tion. Fattigdom är inget man visar upp. En röst från projektet: Vikten av att träda fram. Inte skämmas.

Vad kan då göras rent konkret? Gunilla Friman, som spelade rollen som skolsköterskan, var gans­ka positiv. Hon sade att inom kommunen har man anställt fler skolsköterskor och arbetar med elevhälsofrågan. Christer Petersson menade att Sverige ändå har sina två flaggskepp: gratis barnhälsovård och barnbidraget.

Ett förändrat samhälle och därmed större gap mellan föräldraansvari skola respektive fritid, pekade Tenje på.

Företrädaren för Majblomman påpekade att ingen kan hjälpa alla men att samhällets ansvar och det ideella kan gå hand i hand.

Kanske hade programmet behövt ytterligare tid för att riktigt få i?gång debatten.

Annons

Jag körde hem med ”Davids” ord ringande i öronen:

När jag äntligen blev uttagen till att spela i Hammarby skulle det kosta 15?000 kronor. Men då var det ändå för sent.

Det är dyrt att vara fattig

Var: Nyfiken Torsdag, Teaterkaféet

När: Torsdag 20 februari

Arr: Växjö Teaterförening/Regionteatern Riksteatern, Majblomman och Rädda Barnen

Kvällens känsla: Sorglighet

Tina Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons