Annons
Nyheter

Snäll och smårolig kulturkrock

Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Allan Svensson och Anki Lidén i pjäsen Det nya hembiträdet. Foto: MARTIN SKOOG
Allan Svensson och Anki Lidén i pjäsen Det nya hembiträdet. Foto: MARTIN SKOOGFoto: 

Ett divertimento för två röster spelades på torsdagen på Växjö teater under pjäsnamnet Det nya hembiträdet. Det var ett snällt och vänligt stycke ägnat för skratt, men slutligen rätt mycket eftertanke.

På förhand hade utlovats att arbetsgivaren för detta nya hembiträde och kvinnan ifråga skulle hata varandra och driva saker och ting till sin yttersta spets. Så väldigt mycket blev det inte av hatet. Visserligen, är det komedi så är det, men med tanke på rådande motsättningar dekorerades händelseförloppet i alltför hög grad med gamängstil.

Annons

De två rollerna spelades av Anki Lidén och Allan Svensson som fick hela första akten på sig att lägga upp storyn. Efter en ingress började spelet från början och hembiträdet gjorde entré. Det blev kulturkrock mellan rännstenstänkande och bildat tänkande. Jodå, småroligt med många, många ord som singlade i väg i skurar, och i varje fall på Allan Svenssons sida en effektivitet i att spegla ordens innebörd med mimik och gestik. Där fanns också motivet med den inbitne morsgrisen som inte klarade att någon petade i hans revir.

Det som egentligen hände kom i den korta andra akten där rännstenstänket visade sig fungera väl så bra. Det blev hembiträdet som demaskerade professorn och klargjorde med råa medel att han som författare var en humbug. Ett livsöde med etiketten livsoduglig till följd av morsförtryck lades upp till beskådan. Här blev det riktig teater, det var

faktiskt spännande att följa författaren på vägen till

madrassen på andra våningen, glad och nöjd över att någon hade spräckt hans livslögn.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons