Nyheter

Teater om glappet mellan barn och gamla

Barn och gamla är två grupper som saknar naturliga mötesplatser. Det är utgångspunkten i Regionteaterns Esther som ska visas för barn tillsammans med boende från äldrevården.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011
Foto: 
Foto: 
Fotograf: Peter Lloyd Lisa Larsson och Gunilla Larsson som unga och gamla Esther. I bakgrunden syns Stefan Johansson som gör en medboende på äldreboendet.
Fotograf: Peter Lloyd Lisa Larsson och Gunilla Larsson som unga och gamla Esther. I bakgrunden syns Stefan Johansson som gör en medboende på äldreboendet.Foto: 

5-åriga Esther tycker att morfars gamla mamma luktar illa och bjuder på äckliga karameller. Och gammel-Esther tycker att flickebarnet är urjobbig. I Emma Broströms manus blir det i leken som de finner varandra.

– Vi lever med en otrolig ålderssegregation i vårt samhälle. Men barn och gamla har mycket gemensamt, de står ju båda utanför samhället i en mening. Ändå möts de sällan eller aldrig. Jag menar, hur många barn har varit på ett äldreboende, säger Johanna Huss som regisserar Esther. Hon har jobbat med scenkonst för barn och unga i många år, bland annat som konstnärlig ledare för Enskedespelen.

– Barnteater är inte som lördagsgodis, att man blandar och ger. Man måste ta barn på allvar för att det ska funka, säger Johanna.

Hon efterlyser mer "smart barnteater som alla generationer kan ta till sig" och menar att teater är ett av få forum för gränslös fantasi.

– Vi måste våga sluta vara överpedagogiska. Man måste inte förstå allt. Teater ska vara magisk och inte redovisande.

Esther är Regionteaterns största uppsättning med sex skådespelare på scen. Turnéföreställningen ger abonnerade föreställningar för förskolor och äldreboenden. Tanken är att skapa generationsmöten i dubbel bemärkelse. Lisa Larsson, nyutexaminerad skådespelerska från Malmö Teaterhögskola, spelar unga Esther som kan själv och tycker att äldreboendet luktar kiss.

– Det är svårt att gestalta ett barn utan att bli överdriven. Man måste hitta rätt energi i kroppsspråket, tonläget och rösten.

Ringsberg, Växjö, i dag, 18/2

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.