Nyheter

”Vad gör du i mitt kök?”

Operasångerskan Christina Nilsson, Alice Tegnérs visor, riddaren Don Quijote, Babo från rymden och för första gången ett möte mellan olika dansformer. Så ser höstens program ut hos regionteatern Blekinge Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Babo, Björn Johansson Boklund, har landat med sitt ryndskepp i skogen där Lillan, Agnes Forstenberg, bor.
Babo, Björn Johansson Boklund, har landat med sitt ryndskepp i skogen där Lillan, Agnes Forstenberg, bor.Foto: Urban Nilsson

MED ALL RÄTT kan man beskriva Regionteatern Blekinge Kronoberg som ett resande teatersällskap. Alla föreställningar ger sig ut på turné och det ska gå att bygga respektive riva scenen på kort tid. Men det är också ett bra sätt att nå ut till publiken.

Teaterchef Magnus Holm talar om sina medarbetare som multibegåvade och de smakprov som spelas upp ur höstens repertoar bjuder på dröm kontra verklighet, empati, sång, musik, dans och agerande.

Villande mo heter Mary Lou Wards pjäs om 50-åriga Kristina som en dag finner den sedan länge döda operasångerskan Christina Nilsson från småländska Snugge i sitt hem.

”Vad gör du i mitt kök?” utbrister Kristina till Christina.

Det blir ganska komiskt när då möter nu och medryckande att höra en galaklädd operasångerska från förra seklet sjunga rap ihop med nutida personer.

Men hur känd är Christina Nilsson utanför Kronobergs län i dag?

– Jag tror att hon är välkänd, men kanske inte bland de yngre. Och pjäsen bjuder på lite privata detaljer om henne, säger Lena Hoel som gör rollen som Christina.

UR ALICE TEGNÉRS sångskatt blir det två olika föreställningar. En för de minsta mellan tre och sex år och en för vuxna i form av ett kaféprogram. I finrummet, regissören Helena Röhr konstaterar att sådana inte finns i dag, från 1892 möter publiken Lasse liten, Maja och Tummeliten. Alla tre sjunger, spelar och lockar till skratt. Barnvisan En sockerbagare har sällan svängt så mycket ?

– Att spela för barn skiljer sig inte i grunden från att spela för vuxna, säger Mats Sturesson som gör Lasse liten.

I samarbete med Byteatern i Kalmar görs nu den tredje och sista föreställningen om Don Ouijote – Riddaren av den sorgliga skepnaden. Genom Magnus Holm hälsar regissören Pelle Öhlund att det blir ett teaterkalas med både människor och djur på scenen.

Vad som händer när ett rymdskepp landar i skogen där Lillan bor berättar Barnen från yttre rymden om. Pjäsen vänder sig till skolbarn i årskurs två till fem. När Lillan träffar Babo är det som om två världar möts. Allvarligt, men också roligt.

– Barnen från yttre rymden handlar om drömmar och om längtan någon annanstans, säger regissören Johanna Huss.

I höst blir det för allra första gången en renodlad dansföreställning på regionteatern som vänder sig till högstadieelever. I samarbete med Dans i sydost gör fem dansare sin egen koreografi i Res dig! och visar ett möte mellan olika dansstilar, modern dans och streetdance. Temat är integritet och identitet, konsten att hitta sig själv.

– Man hittar sitt sätt att memorera koreografin. För min del är det kroppen som kommer ihåg stegen, inte huvudet, säger streetdansaren Lucas Carlsson och ler.

Regionteatern Blekinge Kronoberg?? höstens program

I Sjung med oss mamma! lyfts Alice Tegnérs sångskatt fram. Joel Berg, Saskia Husberg och Mats Sturesson sjunger barnvisor som det svänger om.

Plötsligt dyker den sedan länge döda operasångerskan Christina Nilsson, spelad av Lena Hoel, upp i den nutida Kristina Nilssons, spelad av Mary Lou Ward, kök.

För första gången bjuder Regionteatern Blekinge Kronoberg på en renodlad dansföreställning. Andreas Sanchez, Viktor Fröjd, Lucas Carlsson och Rebecca Yates är fyra av fem dansare i föreställningen.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.