Nyheter

Årets bästa enligt Louice Petersson

Nyheter • Publicerad 19 december 2012
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

1. The tallest man on earth

There's no leaving now

(BOR)

Från dalarna, rakt till hjärtat. I dess allra enklaste utformning delar Kristian Matsson med sig av sin låtskatt. Gitarrplocket som varvas med fina melodier och som toppas med den spröda röstresursen är outtröttligt!

2. Icona pop

Icona pop

(UNI)

Tjejerna som har känslan för vad som är årets upptempo-sound och som väljer att sätta en guldtwist på allt sitt material. Det är lätt glömt att detta faktiskt är debutplattan men den kan bana vägen för ett långt och experimentellt musikskapande.

3. Of monsters and men

My head is an animal

(UNI)

Efter att hemlandet Island fått provsmaka på plattan fick resten av världen möjlighet att sätta tänderna i den först i år och nog kittlade den smaklökarna alltid. Medryckande så det förslår! Nyanserna är små men konceptet är starkt.

4. Dry the river

Shallow bed

(SME)

Variationen är det centrala här. Från dovt till högt, från dystert till sprakande, det är explosivt samtidigt som det är stilla. Kanske förundras man hur det skapar en helhet men den uppgiften fullbordas sannerligen. Kontentan är pampig musikalitet.

5. Mumford & sons

Babel

(UNI)

Ett så efterlängtat album väcker många förväntningar, som på väldigt många plan besannas på Babel. De skenande instrumenten tar med sig mig i den virvelvind som uppstår. Man sveps iväg och landar lite upp och ner, vimmelkantig men glad.

LOUICE PETERSSON

Som ser fram emot, 2013:

Många långa år av väntan tycks vara över när The Knife äntligen släpper en ny platta. Likaså skapar The National nya alster som i bästa fall resulterar i blodad tand för bandet och därmed förhoppningsvis en uppföljare till High Violet.

Emma Brännman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.