Annons
Nyheter

Arne Domnérus orkester

Nyheter • Publicerad 7 februari 2006

Arne Domnérus sextiotalsorkester räknas till de klassiska i den svenska jazzhistorien. Det var ett åttamannaband som skolats inte minst genom ett mångårigt engagemang i jazzens högborg Nalen i Stockholm. Stundom gav sig orkestern ut på turné.

Den 21 oktober 1963 gav den en konsert i läroverksaulan i Borås. Konserten bandades med orkesterns tillåtelse av ett par musikentusiaster och ljudtekniker, bröderna Rolf och Jörgen Larsson. Mest för personligt bruk, men ljudbandet glömdes snart bort och blev liggande i en garderob i mer än fyra decennier. När det hittades, fann man att musiken var så intressant och ljudkvaliteten så god, att en digital cd-utgåva var minst sagt motiverad. Boråskonserten har alltså nu bevarats för eftervärlden. Ljudbearbetningen har utförts av Rainer Neuman och Rune Persson, ett perfekt arbete.

Annons

I Arne Domnérus orkester spelade då legendarer som Jan Johansson, Bjarne Nerem och Egil Johansen. Ingen av dessa tre är i livet. Trumpetare var Bengt-Arne Wallin, barytonsaxen hanterades av Rune Falk, Rune Gustafsson spelade gitarr och Georg Riedel bas. Ett stjärngäng alltså som "Dompan" hade att dirigera. De flesta numren på repertoaren arrangerades av olika orkestermedlemmar, främst Riedel, Johansson och Wallin. De bearbetade verk av tidens främsta låtskrivare, herrar som Charlie Mingus, Milt Jackson och Oscar Pettiford. Vid konserten i Borås spelades också Dizzy Gillespies Bebop, Paul Desmonds Take Five och Eric Dolphys Serena. Jan Johanssons version av Visa från Utanmyra drog förstås ned

applåder, liksom klassiker som Willow weep for me och Time after time. En rolig och verkligt annorlunda låt är The Chant, här i Johanssons stiltrogna arr. Orkesterns solister är alla flitigt i elden. Ånyo bekräftas här vilken fin tenorsaxofonist Bjarne Nerem var, vilken precision det fanns i kompsektionen, hur klockren och pregnant Wallins trumpet klingade och hur Domnérus kunde komplettera sitt altsaxspel med lika utsökt spel på klarinett. Ja, den här skivan är på sitt sätt omistlig för en samlare av svenska jazzdokument.

Stig Jonasson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons