Nyheter

Christian Falk: Quel Bordel

Nyheter • Publicerad 30 januari 1999

Var ska man börja? Imperiet. Naturligtvis. Denna mytomspunna grupp som bildades ur spillrorna av Ebba Grön och sedan blev något alldeles eget. Basen hade en stor del i ljudbilden. Bakom basen fanns en man som alltid musicerat. Christian Falk.

Efter Imperiets fall 1988 fortsatte han med musiken. Fast han flyttade bakom mixerbordet. Under 1990-talet har Christian Falk producerat många av Sveriges lovande dans-, soul- och hiphopakter. Bland andra Stonefunkers debut. Nu, efter många års arbete, släpper han sitt eget debutalbum.

Resultatet är mycket mer lågmält än vad jag hade förväntat mig. Det är mycket välproducerad soul, ibland låter det som att det skulle kunna komma från grupper som Everything but the Girl och Baxter. Till sin hjälp, framför mikrofonen, har han några av Sveriges absolut bästa sångerskor och sångare, Stephen Simmonds, Neneh Cherry, Titiyo och Robyn. Just Robyn utmärker sig för att det inte låter som man förväntar sig. Det känns mer, dumt uttryck, men i alla fall, moget.

Vackrast av alla låtarna är den mjuka filmlåten Calling You med Jevetta Steele.

Över hela produktionen ligger det något svävande. Något som bryter av det ypperliga arbete som Christian Falk lagt ner i produktionen. I stället för att det blir sterilt och tråkigt föds det en nerv, ett liv i musiken. Ett betyg så gott som något.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.