Annons
Nyheter

Danslåtar efter Hedlund: Svärdsjö Spelmanslag

Nyheter • Publicerad 9 augusti 1999

Spelmanslag i alla ära, men att höra samma lag en hel cd kan bli ganska tjatigt. I ett spelmanslag finns inget utrymme för individualister, allt blir slätt och jämnt. Det har Svärdsjö Spelmanslag insett och också släppt fram mindre grupper ur laget och solister på en del spår på den här cd:n. De flesta låtarna är hämtade ur spelmannen Wilhelm Hedlunds (1868-1946) från Enviken i Dalarna, repertoar. Det mesta är fin dansmusik med bra rytm och sväng.

Låtarna känner man igen, de flesta finns i otaliga varianter, en del finns också bland Smålands stora upptecknare August Strömbergs i Jät uppteckningar. Folkmusiken vandrade tillsammans med spelmännen och varje spelman färgade sin variant med sin egen tradition.

Många av Wilhelm Hedlunds låtar tillhör standardrepertoaren hos svenska spelmän och den här skivan avslutas passande nog med den vanligaste av dem: Mormors brudvals eller vals från Enviken.

Stephan Elg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons