Annons
Nyheter

Dot Allison

Nyheter • Publicerad 23 oktober 1999

Skivbolaget heter Heavenly och det är nästan för bra för att vara sant. Dot Allison är himmelsk. En uppenbarelse. En ängel som gjort en av årets allra mest eleganta plattor.

I tidernas begynnelse var hon sångerska i elektroniska One Dove som blivit mer eller mindre legendariska för sitt samarbete med tuffaste Andrew Weatherall. Nu när hon släpper sin första soloplatta är det en annan kultförklarad man som fått äran att hjälpa till. För vem är det om inte den nu ganska åldrade Hal David som står för texten till Afterglows mest magiska spår Did I imagine you? Burt Bacharachs tidigare låtskrivarpartner har stor känsla för vem han ska skriva texter åt och att kalla Dot Allison 90-talets Bacharach är kanske att ta i men vissa likheter finns. Det drömska, stilrena i kompositionerna till exempel, även om Allisons arrangemang i första hand är elektroniska. Men ibland görs undantag, som den alldeles briljanta Mo pop, en soulig upptempodänga där Allison suckar ²tänk på mig² på klockren franska.

Afterglow kan mycket väl vara en av årets bästa plattor, alla kategorier. När olika musiktidningar ska sammanfatta 1999 kommer den att ligga högt på listorna som både trendigt och begåvat album. Heavenly. Sprakande, glittrande, magiskt. Himmelskt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons