Annons
Nyheter

Dwight Twilley: Tulsa

Nyheter • Publicerad 8 april 2000

Powerpopens gudfar Dwight Twilley är tillbaka efter många års tystnad. 1975 slog han igenom med dunderhiten I¹m on fire. Under 1980-talet släppte han magnifika album som Wild thing och Scuba divers. Men sedan många år har han varit mer eller mindre bortglömd, tills Tulsa släpptes i USA förra året. Det är en alldeles strålande platta. Som vanligt mixar Dwight Twilley 60-talspop i Byrds anda med amerikansk swampmusik. Den lätthet för popmelodier som han och hans 70-talskompis Tom Petty hade har Twilley lyckats behålla och utveckla. Och över alltihopa glimrar de elektiska twang-gitarrerna. Så skilda popleverantörer som R.E.M och Matthew Sweet har funnit inspiration i Tulsa-mannens popskapande.

Måhända är Twilley med ålderns rätt lite mer tillbakalutad i dag, men det är likväl genuint och svängigt som i forna dagar. För det finns ögonblick när vanlig simpel popmusik blir riktigt stor musik. Några sådana ögonblick bjuder Twilley på denna gång, i bland annat It¹s hard to be a rebel, Ba-by¹s got the blues again och i titelspåret Tulsa.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons