Annons
Nyheter

Elliott Smith: Figure 8

Nyheter • Publicerad 22 april 2000

Visst är den värsta attityden den förändringshatande attityden? Den ²första-demon-är-alltid-bäst²-bakåtsträvande-attityden. Hur mycket jag än vill att den inte ska vara sann, måste den tillämpas ibland och det bär mig emot att göra det på just Elliott Smith.

Jag vill inte säga att det var bättre innan det stora skivbolaget kom in i bilden. Vill inte påstå att pengarna de lagt på produktionen på den helt genomtänkta Figure 8 var en onödig investering. Jag vill inte sucka något om att jag saknar den uppriktighet och rakbladsvassa nerv Either/Or hade för det vore jag för det första knappast ensam om och för det andra vore det nästan elakt. Det finns ingen värre attityd än den förändringshatande attityden.Men i just det här fallet är det sorgligt lätt att falla för den. Elliott + Smith tillhör fortfarande de allra bästa av låtsnickrare. Hans texter är som alltid av det fullständigt förtjusande slaget men den stora produktionsmaskinen Figure 8 begåvats med eliminerar stundtals det han faktiskt är bäst på, och jag vill inte använda ord som minimalistisk för det bär mig också emot men dock, det lilla, anspråkslösa formatet som tidigare varit ledstjärnan saknas. Det är betydligt mer rock nu än tidigare och egentligen är det inte alls särskilt misslyckat, utan bara annorlunda. Och det klarar inte den föränd- ringshatande attityden av. Den träder in med de skeptiska glasögonen och den dömande blicken. Kan vi inte distrahera den bara för en kort sekund så du kan hålla mig i handen under Easy way out?

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons