Annons
Nyheter

Eric Clapton: Give me strength: the 1974/75 recordings

Sammanlagt fem skivor på fem och en halv timme. Till detta en bok på 60 sidor. Det är en rejäl dos blues, rock, gospel.
Nyheter • Publicerad 4 december 2013
Foto: 

I mitten av sjuttio­talet gjorde Eric Clapton comeback som solo­artist med skivan 461 Ocean boulevard. Efter det kom floden. Så pass att det nu kommer en box med den skivan, haltande uppföljaren There’s one in every crowd, liveskivan EC was here och tidigare outgivna låtar, alternativa versioner och jam. Sammanlagt fem skivor på fem och en halv timme. Till detta en bok på 60 sidor. Det är en rejäl dos blues, rock, gospel och versionen av Bob Marleys I shot the sheriff – Claptons första listetta i eget namn. Eventuellt årets julklapp för Claptoniten, eventuellt i mesta laget för oss andra som väljer dubbel-cd:n med bara de utökade versionerna av de två studioskivorna istället. 461 Ocean boulevard håller än. Lyssna på den fina slidegitarren i lågmälda pärlorna Give me strength och I can’t hold out. Musiken har en avslappnad stämning som påminner om Claptonvännen JJ Cale.

There’s one in every crowd är inte lika kul. Efter hiten med Marleycovern valde Clapton, som ofta följt minsta motstånds lag, att låta halva skivan vara reggae­låtar, tyvärr med oinspirerat resultat. Han hade börjat titta djupt i flaskan. Däremot finns här låtar som inte kom med på EC was here som förtjänar våra öron. En avslappnad tolkning av Jimi Hendrix Little wing sprider värme i kroppen.

Annons

Ola Claesson

Eric Clapton

Give me strength: the 1974/75 recordings

(UNIVERSAL)

Betyg: 3/5

Lyssna också på: JJ Cale - Naturally (1972).

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons