Annons
Nyheter

Lars Jansson: Trio 84/The Eternal Now

Nyheter • Publicerad 18 april 2000

Skivans 16 nummer är hämtade från två LP, den ena från 1984, den andra från 1987. Båda har varit svåra att få tag på, så det här bör vara en efterlängtad återutgivning. Lars Jansson spelade in musiken tillsammans med basisterna Anders Jormin (Nr 1 ­ 7) och Lars Danielsson (8 ­ 16) samt trumslagaren Anders Kjellberg. Den visar hans virtuositet redan då. Han tycktes också vara en synnerligen flink kompositör, nästan alla melodierna är skrivna av honom själv.

I sitt komponerande säger han sig ha inspirerats främst från två håll, dels den spanske målaren Antonio Tapies verk, dels den finlandssvenske författaren Gunnar Björlings poesi. Båda dessa har arbetat med variationer på i stort sett ett enda tema, och så ser tydligen Jansson på sin egen musik.

Annons

Lars Jansson kom ursprungligen från Örebro, men sin musikaliska verksamhet förlade han så småningom till Västkusten. Han bor i Uddevalla, men arbetar mest som professor vid det jylländska musikkonservatoriet i Århus.

Det finns många kvaliteter i den här musiken. Lars Jansson förenar en lyrisk ådra med sinne för kraftfullt rytmiskt utspel. Just variationen och de olika infallsvinklarna gör musiken intressant. Så frapperas man förstås också av det sällsynt fina basspelet, berömmet gäller både Jormin och Danielsson! Så otroligt rent de spelar, båda två!

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons