Annons
Nyheter

Malena Ernman: I decembertid

Det är något som händer när Malena Ernman tar ton. Julfriden, den efterlängtade, den svårfångade, infinner sig omedelbart. Från första tonen i inledande Counting miracles (en duett med Jerry Williams) till avslutande O helga natt har själen ro. Vad mer kan man begära i decembertid?
Nyheter • Publicerad 11 december 2013
Foto: 

I Malena Ernman förenas det fina och folkiga. Hon gör roller på världens stora operascener och medverkar i jul i Stjärnorna på slottet. Allt sedan sin vinst i melodifestivalen 2009 med La Voix har hon varvat opera med pop – alltid med rösten i centrum. På förra julskivan, Sankta Lucia, var urvalet sakralt, klassiskt och storslaget. Här, på uppföljaren, tar hon sig i stället an några av våra mest älskade julsånger, som Så mörk är natten och Stilla natt (där stråkarna i bakgrunden ger känslan av att befinna sig mitt i en snöstorm).

Malena Ernmans kristallklara mezzosopran får kanske mer tillfälle att triumfera med full symfoniorkester som komp, men den gifter sig väldigt fint även med Åsa Jinders nyckelharpa, som såklart finns med på ett hörn i detta mer folkliga anslag. Gillar också när hon jazzar loss i God rest ye merry gentlemen. Däremot känns Håll mitt hjärta (Björn Skifs moderna klassiker som Ernman framförde i Alla tiders hits i höstas) och You’ll never walk alone något malplacerade på en julskiva.

Annons

Annars är urvalet inte särskilt överraskande och inte arrangemangen heller. Det låter som man kan förvänta sig, på gott och ont. För att göra opera av folkvisetraditionen är förenat med viss risk. Inte alla uppskattar tilltaget.

I decembertid är därför kanske inte julskivan du sätter på i bakgrunden när glöggen serveras och julklapparna ska öppnas. Snarare är det 48 minuter garanterad julstämning när en välbehövlig paus från alla måsten är ett måste.

Malena Ernman kräver full koncentration av sin lyssnare, men ger oändligt tillbaka.

Malena Ernman

I decembertid

Roxy Recordings

Betyg: 3/5

Lyssna på: O helga natt, där enbart Mats Bergström på akustisk gitarr, ackompanjerar Malena Ernman.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons