Annons
Nyheter

My Latest Novel

Nyheter • Publicerad 11 mars 2006
Med My Latest Novel klarar man sig utan britpop. Foto: MARK CONNELLY
Med My Latest Novel klarar man sig utan britpop. Foto: MARK CONNELLYFoto: 

Jag hade glömt hur kul det är att bygga lego. My Latest Novel påminner mig i Learning lego. Här kommer själva essensen av Glasgowbandet fram. Det som börjar som en släpig popbagatell byter skepnad och när Chris Deveneys sång, backad av en episk masskör, ökar i intensitet över Ryan Kings sjukt svängiga trummor blir det närmast frenetiskt.

Just förmågan att överraska, att kombinera det lugna med det ursinniga, imponerar hos den skotska kvintetten. Annars gör det faktum att bandet kommer från norra Storbritannien, spelar någon slags pop med fiol och har låttitlar som The reputation of Ross Francis att man nästan förväntar sig att placera bandet i det indiefack där Belle and Sebastian satt standarden. Men My Latest Novel väljer en krokigare väg än så på sin debutskiva. Deras hemmagjorda indiepop slingrar sig fram via folkpop-eskapader för att landa i ett virrvarr av postrock och teatraliskpsykedeliapop - allt under Velvet Undergrounds vakande öga.

Annons

Oftast blir jag glatt överraskad av bandets taktartsbyten och tempoväxlingar, men ibland är det lite ofokuserat.

Men även i de mindre lyckade stunderna är bandet intressant. Detta för att de vid sidan av sin lekfullhet har en given känsla för musikalitet och instrumentering. Jag skulle inte kunna tänka mig vackra Hope edition utan gurka eller Wrongfully, I rested utan xylofon.

Och Laura McFarlanes fiol har en förmåga att alltid komma in på rätt ställe. Hon hittar de där tonerna som får en låt att förvandlas från vacker till underbar.

My Latest Novel påminner oss om att scotpopen är Storbritanniens räddning när britpopen är död och begraven.

Jonas Allgulin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons