Annons
Nyheter

Nick Cave and Warren Ellis

Nyheter • Publicerad 13 mars 2006

Warren Ellis är en australiensisk violinvirtuos som haft en egen trio, Dirty Three, i mer än tio år. På senare tid har han också spelat i Caves kompband Bad Seeds. Den här filmmusiken har han och Cave gjort tillsammans och Cave har även skrivit filmens manus. Det är en historia om delade lojaliteter och familjeproblem under 1880-talets Australien, en film som hade premiär i höstas och som fått mycket gott kritikermottagande.

Musiken beskriver de öde vidderna i det australiensiska landskapet. Det är väldigt vackert och lättlyssnat trots ganska löst ihopsatta melodier och halvt improvisatoriska avsnitt. Violinen dominerar men man hör också piano, bas och gitarr. Cave sjunger på några av de 16 låtarna men den mesta musiken är instrumental.

Filmmusik kan ibland vara för bra för sin egen skull, det vill säga stjäla uppmärksamhet från bilderna. Jag har inte sett den här filmen och vet inte om det är så i detta fall. Men en jämförelse med Tindersticks musik till filmen Trouble every day av Claire Denis ligger nära. Det är också toppmusik men sägs vara det enda positiva minnet man får av den filmen.

Per-Olof Åstrand
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons