Annons
Nyheter

Nils Lindberg: Third Saxes Galore

Nyheter • Publicerad 18 april 2000

Pianisten Nils Lindbergs allra första lp med fyra saxar plus komp kom redan 1960. Hans andra fick Orkesterjournalens utmärkelse Gyllene skivan 1979. På den tredje skivan som nu föreligger sköts ensemblespelet av fem saxar tillsammans med en komptrio, bestående av utom Lindberg, basisten Jan Adefelt och trumslagaren Bengt Stark.

Lindberg tillhör en gammal musikersläkt i Dalarna. Helt naturligt har han hämtat mycken inspiration från den svenska folkmusiken. Han har skrivit musik för symfoniorkestrar, körer men också jazzgrupper. När det gäller hans saxkoncept tänker man gärna på Lennie Tristanos och Lee Konitz saxinspelningar från slutet av 40-talet.

Annons

Men visst finns det också mycket av Lars Gullins mjuka, vemodiga fäbodjazz i Lindbergs komponerande. Här är förresten Lars Gullins son Peter med och har en hel del ömsinta solon på sin barytonsax. De övriga saxofonisterna tillhör alla den progressiva skolan, Anders Paulsson, mästare framför allt på sopransax, vidare den originelle Joakim Milder och rutinerade Krister Andersson, båda på tenorsax, och slutligen altsaxofonisten Hans Åkesson, som vi hört bland annat i Jan Allans oktett.Lindbergs svårskrivna verk, och visst är det här prydlig musik, som innehåller både värme och kyla.

Skivans första nummer The Weasel (vesslan) går förstås i hastigt tempo och slutar med ett veritabel sax-²battle² mellan Milder och Andersson. Marits visa ur Himlaspelet är mycket vacker och stämningsfull med Gullin och Paulsson som stilenliga solister. Litet av folkviseromantik finns också i Olle Lindbergs Baroque Stomp, fast den går i ett hejigt mediumtempo. Nils Lindberg rider sedan litet på tangovågen, men visst blir det här frågan om synnerligen svenska klanger! De avslutande numren är dels en blues med Gullin och Adefelt i frontlinjen, dels en elva minuter lång svit, som Lindberg tillägnat skivproducenten Frank Hedman, som han samarbetat mycket med genom åren.

Den här skivan får inte ses som en ren jazzskiva. Här finns reminiscenser från många andra håll. För saxvännerna innebär den emellertid en liten

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons