Annons
Nyheter

Petter

Nyheter • Publicerad 11 mars 2006
Petter lever inte upp till förväntningarna på nya skivan P. Foto: OSCAR FALKFoto: 

2006 stavas Sveriges största hiphopskiva P. Oavsett vad man tycker om Petter kan man inte förneka hans betydelse för svensk hiphop. Han tog genren till en nivå där skivbolag vågade satsa på mer eller mindre lönsamma artister.

Efter guldåldern kring millennieskiftet, har det dock bara gått neråt. Försäljningssiffrorna har minskat i takt med kvaliteten. Debuten Mitt sjätte sinne hyllas av många som den bästa svenska skivan i hiphopväg medan de flesta bara vill glömma förra albumet Ronin.

Annons

P blir på så sätt ett hopp om renässans. Speciellt då den legendförklarade och hemliga Thomas Rusiak har producerat nästan alla låtar.

Den senaste tiden har varit turbulent för Petter. Promotionturnén inleddes med ett avklätt reportage i Café som fick många att rynka på ögonbrynen. Det klumpiga uttalandet om att "alla fildelare ska dö" i Svenska Dagbladet gjorde ingenting bättre och den ganska komiska historien om hans eventuella sponsring från bensinbolaget Shell, var ganska talande för hans nya stil. Med P har han velat göra en skiva för klubbarna och dansgolvet typ Busta Rhymes. Det går väl sådär.

Första singeln Det går bra nu är en svensk blek kopia av vilken Neptunes-producerad låt som helst. Petter dissar den svenska jantelagen och sätter i stället märken och fest i fokus. Inget fel med det, mycket av den kommersiella hiphopen är otroligt bra. Det är dock inte Petters försök, som bara känns kala och oinspirerande. Svenskan gör att rimmen haltar och sänker därmed helheten. Rusiaks comeback är också mycket mer snack än faktisk överraskning. Inte ens Kaah eller Embee som vanligtvis producerar riktigt bra, lyckas imponera.

Det glimtar ändå till ibland. Produktionen Själen känns som är vacker poplåt och hade funkat utan Petters verser. Bästa låten är Eller? där kollektivet Natural Bond gästar på ett säkert old school-beat. Skarpaste insatsen gör dock amerikanska Faboulos på extraspåret, där han också sjunger Det går bra nu på svenska. Som tröst kan man säga att Petter individuellt sett inte har stagnerat musikmässigt. P är trots det otroligt tråkig.

Danina Mahmutovic
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons