Annons
Nyheter

Pugh Rogefeldt: Maraton

Nyheter • Publicerad 23 oktober 1999

Sveriges popfarfar, och Västerås stolthet vid sidan av Västeråsgurka, är tillbaka på solokvist efter åtta års tystnad.

Allt är inspelat på Gotland där Pugh sedan flera år satt ner sina bopålar. Där har han ägnat sig åt mer hantverksmässiga saker, som att renovera hus och tillverka klubbspelsställ (ännu ett gotländskt spel som ingen på fastlandet begriper).

Annons

Maraton är ett försök att gå tillbaka till rötterna. Till enkla popmelodier och okomplicerade arragemang.

Det är ett gott försök med en gotländsk lo-fi-produktion där gitarrerna minst sagt dominerar. Elgitarrerna har en framträdande plats i låtar som inledande Välkommen hem, Jeans och läder, Medelklass lågutbildad man samt Spårljus.

Gitarrbaserat, fast akustiskt, är det också i Gammeldags tro, där Gessle gästspelar på tramporgel, vidare på skivans enda cover, Woody Guthries Vigilante man, samt den helakustiska Johnny & Conny. I Vigilante man, som Pugh översatt till Vår kommunale man, kommer även Thåström in på ett kort gästspel som sångare.

Några låtar är däremot inte så upplyftande, som den tungmolande Dinosaurie. Man hör redan på titeln ungefär hur det låter. Eller segbluesen Nästa hållplats blues. Men på det stora hela så är det klart godkänt.

Välkommen tillbaka, Pugh.

Anders Tapola
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons