Annons
Nyheter

Radiohead: Kid A

Nyheter • Publicerad 30 september 2000

Egentligen finns det inget så orättvist som att säga att ett band var ²bättre förr². Alldeles för många gånger har nya plattor avfärdats med just de orden, och just därför känns det fel att använda dem om brittiska Radioheads nya alster. Det borde kunna bedömas på något annat sätt än med en jämförelse med det förflutna. Men samtidigt det stämmer ju. Varje liten stavelse i ²bättre förr² är korrekt. Det här bandet skulle kunna stå som synonymt till ²bättre förr² i vartenda lexikon i hela världen. Så illa är det.

Dock kan man kanske försöka se vissa nyanser. När Thom Yorke sjöng i ett akvarium på senaste singeln No surprises, tagen från helt sanslöst hyllade OK Computer, kan gränsen mycket väl varit nådd för vad man kan göra med svår, semisymfonisk poprock. Har ett album släppt så sent som för tre år sedan redan röstats fram till ett av århundradets bästa är pressen att det nya, som ska vara minst lika bra, onekligen inte liten. Så reaktionen är förståelig Radiohead gör något helt annat. En så radikal omvändning att Rednex byte från cowboys till indianer framstår som ett nyansbyte av ögonskugga.

Annons

Om OK Computer var stundtals nästan otäckt tätt-inpå-krypande melodisk realism är Kid A ett försök att göra det samma med rytmer, ljud och stämningar. Filmmusik från någon som vill men inte riktigt vågar, kanske. Lo-fiflaggan är högt hissad och tillsammans med nästan frijazziga trumpeter och en ljudbild som ett My Bloody Valentine i slow-motion mumlar Thom Yorke att han inte finns längre. Det gör han ju såklart. Men hans band som det en gång var gör det inte.

Radiohead är döda, länge leve Radiohead? Nej, så enkelt är det ju inte. Nya Radiohead är meditativt, surrande och strukturlöst, vilket säkerligen kan tilltala en liten, men passionerad publik. De som dock söker sitt välbekanta, lagom lidande band får nog söka någon annanstans. (Hos Smashing Pumpkins kanske?) Och de som söker kompetent musik av den typ Yorke och hans gossar försöker sig på här gör nog också bättre i att vända sig till andra källor. (Arab Strap förslagsvis.) Det är ju faktiskt så sant som det är sagt tusentals gånger: Det var bättre förr.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons