Nyheter

Rigmor Gustafsson Live

Nyheter • Publicerad 18 april 2000

Musiken på den här cd:n inspelades under några oktoberdagar i fjol inför publik på etablissemanget Mosebacke i Stockholm. Den har den närhet och intensitet som oftast en liveupptagning får. Det märks att alla de medverkande är inspirerade av både miljö och publik och ger järnet i varje minut. Inte minst Rigmor Gustafsson kastar sig in i varje låt med våldsam lust och energi. Hon hör till våra mest genuina jazzsångerskor, sjunger på amerikanskt vis ­ det har hon lärt sig däröver i New York ­ och så har hon de nödvändiga förutsättningarna inbyggda, musikalitet, improvisationsförmåga och utpräglad rytmkänsla.

Häften av melodierna har hon skrivit själv, originellt och begåvat, hälften är kända evergreens, som One for my baby, All the things you are och Over the rainbow. Varvad med hennes intensiva sång finns tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvists aggressiva attacker, tonrika, varma, mustiga. Stor andel i det lyckade resultatet har också komptrion, med pianisten Jacob Karlzon, basisten Hans Andersson och allestädes närvarande trumslagaren Jonas Holgersson. Det är gossar som alla hatar det banala för att i stället sätta egen personlig känsla och musikalisk uppfattning i högsätet.Ju mer jag lyssnar på den här skivan, desto mer fascineras jag av dess fräschör och livfullhet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.